«Ο Άλλος εν διωγμώ: οι ιδεολογίες του μίσους στο χθες και το σήμερα»

190

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει την διοργάνωση ανοικτής διάλεξης – συζήτησης με θέμα «Ο Άλλος εν διωγμώ: οι ιδεολογίες του μίσους στο χθες και το σήμερα» την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6:30μ.μ. στο ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59).

Η εκτίμηση πως η ιστορία έφτασε στο τέλος της φαίνεται πως ήταν βαθιά λανθασμένη. Αντίθετα, επανέρχονται δριμύτεροι κύκλοι που θεωρούσαμε πως έκλεισαν και πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Καθημερινά έρχονται στο φως γεγονότα που επιβεβαιώνουν τη ρητορική του μίσους απέναντι στον Άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό. Μα ποιος φταίει; Δεν είναι προφανές πως φταίει αυτός;

Στον «ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» του Φεβρουαρίου, οι εξαιρετικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα του Άλλου –του ξένου που συνυφαίνεται με το κακό, σε αντιδιαστολή με το οικείο, συνώνυμο του καλού. Θα αντλήσουν από το Ολοκαύτωμα για να θίξουν πως οι ιδεολογίες του μίσους δεν εδραιώνονται εν κενώ. Ωστόσο, η ιστορία γράφεται από τους νικητές και απαλείφει ό,τι ενοχλεί. Απαλείφει για παράδειγμα, πως η πίστη στη φυλετική ιεραρχία βρισκόταν στην  καρδιά της δυτικής Ευρώπης πολύ καιρό προτού ξεσπάσει ο Β’ Π.Π. Απαλείφει, επίσης, τον δεύτερο διωγμό που υπέστησαν οι Εβραίοι, όσοι από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα –τη Θεσσαλονίκη. (Αλήθεια, ποια τύχη είχαν οι Εβραίοι της Λάρισας;) Μα ο Άλλος εν διωγμώ δεν ήταν μόνο Εβραίοι. Πολιτικοί κρατούμενοι, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, ανάπηροι ανήκουν και αυτοί στο κάδρο της εξόντωσης που επέβαλε ο ναζισμός.

Σήμερα, άραγε, αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους; Και ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής εξουσίας σ’ αυτό;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η κ. Μαρία Καβάλα, Διδάσκουσα Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ, ο κ. Λέων Ναρ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΠΑ.ΜΑΚ., Συγγραφέας, ο κ. Ανδρέας Αλμπάνης, Διδάκτωρ Πολιτισμικής Εγκληματολογίας, Κοινωνιολόγος, και ο κ. Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος-ερευνητής, ντοκιμαντερίστας.

Τον διάλογο θα συντονίσει η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, συγγραφέας.

Η ανοικτή διάλεξη – συζήτηση εντάσσεται στις δράσεις  «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και υλοποιείται με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680205

– στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here