Νομαρχιακό παράρτημα ΣΥΕΤΕ: «Ο κορωνοϊός θα νικηθεί…»

410

“Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (COVID-19), ΘΑ ΝΙΚΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ”.

Το Νομαρχιακό Παράρτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ΣΥΕΤΕ, νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, (ΤΥΠΕΤ ), σε σημερινό δελτίο τύπου του προς την εφημερίδα ILARISSA, αναφέρει τα εξής :

Το έτος 2020 θα είναι όπως όλα δείχνουν, μία χρονιά σταθμός
στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μία χρονιά που ο κόσμος
ολόκληρος θα δοκιμασθεί από μία πανδημία αόρατη, ύπουλη
και απρόβλεπτη που θα αφήσει τα σημάδια της στις παρούσες
γενιές των ανθρώπων που βιώνουν ήδη τον φόβο, για την άγνωστη εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο νέος κορωνοϊός ή Covid-19, σύμφωνα με την επιστημονική του ονομασία, είναι η πανδημία που έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικούς μήνες για να ανατρέψει τους ρυθμούς της ζωής των ανθρώπων, τις πολιτικές των χωρών, να συγκλονίσει την παγκόσμια οικονομία και να θέσει σε δοκιμασία τα επιτεύγματα της επιστήμης, επιβεβαιώνοντας με τραγικό τρόπο πόσα ακόμα έχουμε και πρέπει να μάθουμε για τον άνθρωπο και τη ζωή πάνω στον πλανήτη που ζούμε.

Η πανδημία του Covid-19 βρίσκεται σε
έξαρση σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας, με εξαίρεση την Κίνα – τη χώρα που ξεκίνησε – που βρίσκεται ήδη σε ύφεση, αλλά με πολλές επιφυλάξεις ακόμα για την εξέλιξή της και εκεί.
Τούτη την ώρα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, δεδομένου ότι οι ημέρες και οι ώρες καταγράφουν με απίστευτη ταχύτητα την
εξάπλωση του ιού, που αποτυπώνεται σε αριθμούς ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή μολύνονται από αυτόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί ακόμη να κάνει κάποια ασφαλή πρόβλεψη για την εξάπλωση του Κορωνοϊού.
Αυτές τις ημέρες περνάμε μια πρωτοφανή κατάσταση που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας και της χώρας. Σε αυτή την περίοδο χρειάζεται όσο τίποτε άλλο ψυχραιμία, υπευθυνότητα, εγρήγορση και κοινωνικά υπεύθυνη στάση. Προέχει πάνω από όλα το υπέρτατο αγαθό της υγείας όλων μας.

Μέχρι η επιστημονική κοινότητα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων από αυτόν τον ιό, απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή, κατανόηση των δυσκολιών που αναστατώνουν την καθημερινότητά μας και πιστή εφαρμογή από όλους μας, όλων των οδηγιών από τους φορείς υγείας.

Το ΤΥΠΕΤ πήρε νωρίτερα από κάθε άλλον ιδιωτικό φορέα υγείας και σε κάθε περίπτωση έγκαιρα, όλα τα μέτρα που υπέδειξε η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Ταμείου Υγείας και οι επικεφαλής του Ιατρικού, του Νοσηλευτικού και του Διοικητικού προσωπικού υλοποίησαν με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας τις σχετικές αποφάσεις τηςι Επιτροπής για την προστασία της υγείας όλων των μελών του.

Το ΤΥΠΕΤ με την υπευθυνότητα που απαιτείται αλλά και με τη σοβαρότητα που αρμόζει για την καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των μελών του, θα βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.

Η δική μας αναφορά με αφορμή την
πανδημία του Covid-19, που όπως φαίνεται εξελίσσεται σε δοκιμασία
της Ανθρωπότητας τον 21ου αιώνα, θέλει να θέσει σε όλους έναν
ουσιαστικό και βαθύ προβληματισμό που αφορά στην αξία της ζωής
και σε όσα πρέπει να κάνουμε για την προστασία της.

Σε όσα πρέπει να κάνουμε τώρα αλλά και στο μέλλον, και με αφορμή αυτή την υγειονομική κρίση που απειλεί τη ζωή μας, γιατί πρέπει να αναδείξουμε ως αξία προτεραιότητας την ατομική και
συλλογική ευθύνη, που αποτελούν αναγκαία στοιχεία διατήρησης της
κοινωνικής συνοχής η οποία είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ.

Σε όσα πρέπει να σκεφθούμε για την ηθική διάσταση της αλληλεγγύης των γενεών, γιατί αυτή καθορίζει την ταυτότητα του καθενός από εμάς, αλλά και τη συνέχεια της δικής μας ζωής και της ζωής των παιδιών μας.

Σε όσα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αμφισβητήθηκαν
και πρέπει να υπερασπίσουμε ή αν χρειαστεί, να διεκδικήσουμε ξανά,
γιατί η Ζωή ως ύψιστο αγαθό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αξίες
της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αλλά σε κάθε περίπτωση
παραμένει κυρίαρχη επιλογή προτεραιότητας.

Σε όσα, ευτελή και ασήμαντα αναλωνόμαστε καθημερινά, που
δυστυχώς θεωρούμε σπουδαία και σημαντικά και πρέπει να τα
αφήσουμε πίσω μας, γιατί η Ζωή και ο Άνθρωπος είναι υπεράνω όλων
των αντεγκλήσεων, των φιλοδοξιών, των σκοπιμοτήτων.

Ο κορωνοϊός Covid-19 θα νικηθεί, γιατί η δύναμη του Ανθρώπου, που συμβαδίζει με την εξέλιξή του, είναι ανίκητη, παρά τα πάθη, τα λάθη, τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις αντιφάσεις του είδους, που δυστυχώς καθορίζουν συχνά την καθημερινότητα της ζωής του.

Το φάρμακο και το εμβόλιο και αυτής της πανδημίας, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν.
Ο φόβος θα νικηθεί.
Η περιπέτεια που ζει ο κόσμος θα τελειώσει.

Αν μετά από όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των σεναρίων συνομωσίας, γίνουμε σοφότεροι, ο κόσμος μας γίνει καλύτερος και η ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη αποκτήσει ίδια αξία, τότε θα μπορέσουμε ίσως να πούμε – είτε εμείς είτε άλλοι
μετά από εμάς – ότι αυτή η δοκιμασία ήταν ένα χρήσιμο μάθημα για την ανθρωπότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ