Νέος, ωραίος και από λογιστής… κτηνοτρόφος! – Από την Λάρισα… στα βουνά της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ)

6223

Συνέντευξη στην Στέλλα Καρατζόγλου

Ο Θανάσης Παπουτσής είναι 28 χρονών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Λάρισα  στο τμήμα Λογιστικής  και τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να αφήσει την πόλη και να επιστρέψει στο χωριό του πατέρα του, στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, για να ζήσει το όνειρο του.  Συντροφιά του τα ζώα  και οι ήχοι του βουνού… Ανεβάζει στο Facebook όλα τα όμορφα πράγματα που εκείνος βλέπει καθημερινά και μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε! Ανάμεσα στις πολλές δουλειές του, βρήκε λίγο χρόνο να μου μιλήσει για όλα όσα τον κάνουν να αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει… Και μεταξύ μας, με έκανε να τον ζηλέψω αρκετά!

Νέος κτηνοτρόφος,  λοιπόν… Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ αυτό; Προσπάθησες  να ασχοληθείς με κάτι πιο “βατό” και εύκολο ή ήταν μονόδρομος για σένα;

Δεν ήταν επιλογή επαγγέλματος, αλλά μια φωνή από την ψυχή μου, που έλεγε ότι γεννήθηκες για αυτό… Η μόνη επαφή με την φύση, μέχρι τα 24, ήταν τα σαββατοκύριακα  και τα καλοκαίρια στο χωριό με φίλους… Τίποτε δεν μου έλεγε ότι μια μέρα θα είχα την δική μου φάρμα και ότι μια μέρα εγώ θα ζούσα για τα ζώα μου και αυτά για μένα… Στα 18 που τελείωσα το σχολείο, μπήκα στο τμήμα λογιστικής, και ταυτόχρονα με τις σπουδές δούλευα σε μαγαζιά, καφέ και νυχτερινά, και στον ελεύθερο χρόνο μου έκανα εκδρομές με φίλους στην εξοχή… Εκεί ξαφνικά, άρχισα να νιώθω και να περνά σαν σκέψη, τι ωραία που θα ήταν να ζει κάποιος στην φύση… Ένιωθα ότι μόλις γυρίσω στην πόλη θα μπω σε μια ψεύτικη ρουτίνα με ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις ,με ανάγκες που δεν ήταν πραγματικές, απλά μας τις έχει επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.. Και έτσι, οι εξορμήσεις στην φύση γινόταν όλο και περισσότερες… Έτσι ήρθε και η πρώτη επαφή με τα ζώα και η αγάπη για αυτά. 

Ποιος ή τι σου έδωσε το έναυσμα να το κάνεις;

Τα ίδια τα ζώα που είναι ότι πιο ευλογημένο έδωσε ο Θεός δίπλα στον άνθρωπο… Είναι ότι ακριβώς και η οικογένεια. Τα αγαπάς και σε αγαπάνε. Σε αισθάνονται… Δεν υπάρχει πιο υπέροχο συναίσθημα από το να απλώνεις το χέρι σου και να έρχονται καταπάνω σου, γεμάτα χαρά να σε ευχαριστήσουν. Να σου ανταποδώσουν αγάπη! Αυτά ήταν το έναυσμα για να ασχοληθώ μαζί τους..

Πως είναι η ζωή ενός νέου ανθρώπου στα βουνά της Καρδίτσας;

Η ζωή σε ένα βουνό είναι όπως θες εσύ να την κάνεις! Έχεις την επιλογή να αφεθείς στην ησυχία και την μαγεία του βουνού όταν θέλεις να χαλαρώσεις και όταν αναζητήσεις την έντονη διασκέδαση υπάρχουν μπαράκια ,ταβέρνες, κλαμπς που μπορείς να πας… Έτσι και αλλιώς, πλέον όλοι έχουμε αυτοκίνητα, όποτε οι πόλεις είναι κοντά. Ίσως το μόνο δύσκολο είναι τον χειμώνα, που σε περιόδους με πολύ χιόνι και πάγο η μόνη επιλογή είναι μια θέση δίπλα στο τζάκι αποκλεισμένος!

Οι γονείς σου πως αντιμετώπισαν αυτή σου την απόφαση;

Οι γονείς είναι πάντα δίπλα στην προσπάθεια του παιδιού τους. Και τους ευχαριστώ για αυτό. Μακάρι να τους μοιάσω και να δώσω στο παιδί μου ότι μου έδωσαν αυτοί

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι περίεργο, στο βουνό;

 Στο βουνό τα πάντα είναι περίεργα γιατί βλέπεις καθημερινά τον κύκλο της ζωής.. Από την δημιουργία ως   το τέλος..Κάτι που ένας άνθρωπος της πόλης δεν μπορεί να φανταστεί.

Πως σκέφτηκες να δημιουργήσεις την φάρμα; Την χρησιμοποιείς για εκπαιδευτικούς ή αγροτουριστικούς σκοπούς;

Αφού προέκυψε η αγάπη για τα ζώα, το επόμενο βήμα ήταν να αποκτήσω τα δικά μου. Έτσι αποφάσισα να πάρω το δικό μου κοπάδι. 30 για αρχή… Τώρα, έχω την χαρά να έχουν γίνει 150 αίγες.. Αφού αγόρασα τα πρώτα 30 και τα κατάφερα καλά με την εκτροφή τους και τα αύξησα, αποφάσισα αυτό που κάνω να το μεταδώσω και στους άλλους ανθρώπους, κυρίως των πόλεων. Στόχος είναι να καταλάβουν ότι το πραγματικό νόημα της ζωής είναι στην φύση, εκεί όπου γεννήθηκε ο άνθρωπος και όχι μέσα στα τσιμεντένια κλουβιά της πόλης, να μάθουν από που προέρχονται τα προϊόντα στα ράφια των μεγάλων μάρκετ …Και κάπως έτσι, προέκυψε και ο αγροτουρισμός. Πλέον με χαρά μπορώ να πω πως έχουμε επισκέψεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη… Υπάρχει και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρησιμοποιούμε την φάρμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς…

Και τα social media; Πως “κολλάνε” με την ζωή στην φύση; Σε βοηθάνε να προβάλλεις τον σκοπό σου;

Τα social media είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του σύγχρονου κόσμου, εφόσον ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις σωστά!

Από κοινωνική ζωή; Υπάρχει ελεύθερος  χρόνος  για φίλους, εξόδους κλπ;

Όπως ακριβώς και στην πόλη! Τα βράδια, μετά την δουλειά, μπορείς και τα περνάς με φίλους οικογένεια κλπ. Δεν σε κάνει το μέρος κοινωνικό άνθρωπο αλλά η προσωπικότητα σου!

Τι συμβουλή έχεις να δώσεις σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία στην Ελλάδα του σήμερα;

Για να ασχοληθείς με την κτηνοτροφία και την γη, πρέπει να το κάνεις γιατί το αγαπάς και όχι για να βγάλεις κέρδος. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δυστυχώς, το κράτος δεν βοηθάει τον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα να μην ανταμείβεσαι σύμφωνα με τον κόπο που κάνεις… Εφόσον όμως το αγαπήσεις, σφίξε τα δόντια σού πάρε την ζωή χαλαρά και προχωρά και στα εύκολα και στα δύσκολα!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ