Nέα Εποχή Δήμου Αγιάς: Οι υπεύθυνοι ακούνε;

185

Αγαπητοί συνδημότες
Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, την εξέλιξη δύο προαγγελλόμενων έργων πολύ σημαντικών για την περιοχή μας.
Το πρώτο, αφορά στην είσοδο της Αγιάς και το δεύτερο, στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δηλαδή την δημιουργία καλαίσθητων και λειτουργικών υποδομών οι οποίες θα αναδείξουν την ομορφιά της πρωτεύουσας της επαρχίας μας και την ομορφιά της μεγάλης παραλίας μας, που και τα δύο, θα προσελκύσουν τουρισμό.
Για το πρώτο έργο, την είσοδο της Αγιάς, μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση πως το έργο ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση ή ενημέρωση με τους Δημότες. Οι κάτοικοι που διαμένουν παραπλεύρως του δρόμου, διαμαρτύρονται καθημερινά για πάρα πολλά θέματα, ενώ είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για το τι πρόκειται να γίνει μπροστά στα σπίτια τους. Δεν έχουν ιδέα για τις αποφάσεις, που λήφθηκαν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Σαν μείζονα αντιπολίτευση, έχουμε ζητήσει την μελέτη του έργου τόσο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγιάς όσο και από την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας, αφού φαίνεται πως το έργο το υλοποιεί η τελευταία, όμως ακόμη δεν την έχουμε στα χέρια μας.
Υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα τα οποία και μας απευθύνουν οι δημότες. Όπως ποιο θα είναι το εύρος του δρόμου σύμφωνα με την μελέτη του έργου, τι είδους σήμανση και φωτισμό θα έχει, αν θα υπάρχουν και πού, διαβάσεις πεζών, πώς θα εξυπηρετείται η διέλευση μεγάλων οχημάτων (στην περιοχή βρίσκονται ο σταθμός φυσικού αερίου και ψυκτικές μονάδες αποθήκευσης φρούτων, Super markets κ.α.). Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μιλούν για συνεχείς αλλαγές στις διαστάσεις του δρόμου ενώ υπάρχουν κι αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί να αδικηθούν προς όφελος άλλων. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση ΑΜΕΑ; Τι πρόνοια έχει υπάρξει για την μείωση της πιθανότητας ατυχημάτων;
Για το δεύτερο έργο τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Πριν από ένα χρόνο το Δημοτικό συμβούλιο Αγιάς αποφάσισε (με κάποιες ενστάσεις/αμφιβολίες από μέρους μας, οι οποίες μάλλον δικαιώνονται) την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Ένα χρόνο μετά κι ενώ δεν έχουμε ενημερωθεί, αν και το ζητήσαμε, για την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο Δήμαρχος μας παρουσίασε μια επείγουσα ανάπλαση κόστους, 3.3 εκατομμυρίων ευρώ η οποία περιλαμβάνει πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και αγωγούς άρδευσης και όμβριων υδάτων, η οποία όμως ανάπλαση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου δεν θα είναι ανάπλαση. Σε ερώτησή μας αν αυτό είναι το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μας απάντησε αρνητικά και ότι αυτός θα εφαρμοστεί μετά. Όμως ποιος ο λόγος να φτιάξει κανείς όλα αυτά τα έργα, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μάλιστα με την μορφή του επείγοντος; Τι ακριβώς θα κάνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Μήπως θα εγκλωβιστεί στα ήδη κατασκευασμένα έργα αυτής της «μη ανάπλασης»; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία διαβούλευση ή καμία ενημέρωση του κόσμου; Επίσης οι αγωγοί όμβριων δεν είναι λογικό να φτιάχνονται πρώτοι και μετά να κατασκευάζονται οι υπερκείμενοι δρόμοι; Μήπως ,υπήρξε πάλι μια αστοχία, η αμέλεια, γι’ αυτό και με τις πρώτες βροχές είδαμε τους δρόμους να «μπαριάζουν» και να ανοίγονται επειγόντως φρεάτια και αυλάκια προς την θάλασσα ;
Για ακόμη μια φορά φαίνεται πως τα μεγάλα και εμβληματικά έργα στον τόπο μας γίνονται με πρόχειρο, βιαστικό και επιπόλαιο σχεδιασμό, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των δημοτών. Για να μην σπαταλιούνται τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων καλό είναι να ενημερώνουν τους δημότες και να διαβουλεύονται μαζί τους. Πρέπει πριν ξεκινήσει ένα έργο σαν αυτό της εισόδου στην Αγιά να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο πνεύμα συναίνεσης ώστε να μειώνονται οι αδικίες και οι έχθρες ανάμεσα σε δημότες κάτι που είναι ολοφάνερο πως δεν συμβαίνει στον τόπο μας.
Ας ακούσουν επιτέλους όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους. Θα είναι καλό για τον τόπο και για τους ίδιους.

Για την Νέα Εποχή
Οι δημοτικοί σύμβουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here