Να αναλογιστούμε το χρέος μας ως κοινωνία των πολιτών για τα ΑμεΑ

70

«Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και ο νους μου πάει στο μακρινό 1994 όταν πρωτογνώρισα τη γυναίκα μου, την Λίζα, και μου είπε ότι καλό θα ήταν να συναντήσω τους γονείς της, που ήταν μετανάστες, τότε, στη Γερμανία. Στην πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης, τη Στουτγκάρδη, υπάρχει ένας μεγάλος πεζόδρομος και μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν είδα πολλά άτομα με αναπηρίες, με αναπηρικά αμαξίδια. Και η αφελής ερώτηση προς στη γυναίκα μου ήταν, γιατί έχει τόσους πολλούς ανάπηρους η Στουτγκάρδη; Η σωστή ερώτηση, φυσικά, θα ήταν γιατί δεν είναι ορατοί οι ανάπηροι στην Ελλάδα. Και η απάντηση, βεβαίως, είναι γιατί δεν είχανε τότε -αλλά σε μεγάλο βαθμό ισχύει και σήμερα- παντού πρόσβαση στον δημόσιο χώρο». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ) ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο, στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΕΣΚΠ, καθηγητή Νευρολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ωρολογά, υπογράμμισε ότι «ομοίως, τότε πιστεύαμε -δεν ξέρω κ. καθηγητά αν ήταν όντως λιγότερα τα περιστατικά- ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν κάτι πολύ σπάνιο που δεν μας αφορά ουσιαστικά ως κοινωνία. Και σήμερα διαπιστώνουμε όλοι ότι έχουμε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στο συγγενικό, στο οικογενειακό, στο φιλικό μας περιβάλλον, στους εργασιακούς μας χώρους. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η επιστήμη από τότε έχει κάνει πολλά βήματα και κάνει συνεχώς και ανακαλύπτει νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση των περιστατικών σκλήρυνσης κατά πλάκας και για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής. Σίγουρα από τότε, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, μπορώ να πω ότι έχουμε εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στο τρίπτυχο προσβασιμότητα-κατάρτιση-επαγγελματική απασχόληση των ατόμων με αναπηρία».

«Γαϊδουριά» η παρεμπόδιση της διάβασης στα ΑμεΑ!
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας: «με αφορμή τη σημερινή μέρα, που είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης όλων μας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τις υποχρεώσεις μας έναντι αυτών, νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούμε για το τι κάνουμε εμείς -πέραν αυτών που οφείλει να κάνει η Πολιτεία- ως κοινωνία των πολιτών απέναντι στους συμπολίτες μας, τα μέλη της κοινωνίας μας με αναπηρίες. Συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι μέτρο πολιτισμού ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα Άτομα με Αναπηρία. Για μένα, μεγαλύτερη “γαϊδουριά” -με συγχωρείτε για την έκφραση- δεν υπάρχει από το να σταθμεύει κανείς μπροστά σε μία διάβαση αμαξιδίου ατόμου με αναπηρία. Μεγαλύτερη “γαϊδουριά” δεν υπάρχει από το να παρκάρει κάνεις σε μία θέση στάθμευσης που προορίζεται για άτομα με αναπηρία. Εύχομαι και ελπίζω εκδηλώσεις όπως η σημερινή να μας ευαισθητοποιήσουν όλους ακόμη περισσότερο για τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here