Μυστήριο για τον θάνατο της 5χρονης Κατερίνας

690

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον αιφνιδιαστικό θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού προχθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δύο σχεδόν ημέρες μετά την εισαγωγή του μετά από παραπομπή ιδιώτη γιατρού. Η νεκροψία, αν και διαπίστωσε «ηπατική δυσλειτουργία», δεν κατέληξε σε οριστικό αποτέλεσμα και θα χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου.

Η είδηση του θανάτου της πεντάχρονης Αικατερίνης Γκαβούτσικου, μαθήτριας του 13ου Νηπιαγωγείου στη Νεάπολη, σκόρπισε τη θλίψη στη Λάρισα και ιδιαίτερα στη σχολική κοινότητα, στην οποία, με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις για σήμερα Τσικνοπέμπτη, ενώ ιατρικά άνοιξε ο φάκελος της λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Παίδων, που δεν υφίσταται στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ.

Με μια λιτή ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, νωρίς προχθες το πρωί, το Γενικό Νοσοκομείου Λάρισας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του κοριτσιού: «Στις 17/2/2020, εισήχθη στις 13:00 κοριτσάκι 5 ετών στην Παιδιατρική Κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνεχιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. Στις 19/2/2020 απεβίωσε στις 5:00 το πρωί, αιφνιδίως. Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και αναμένουμε το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο ιδιώτης γιατρός, εξαιτίας της κλινικής κατάστασης του κοριτσιού, που ταλαιπωρούνταν από πυρετό, το παρέπεμψε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Και ενώ η κατάσταση της υγείας του παρέμενε σταθερή και υποβαλλόταν σε εργαστηριακές εξετάσεις, προχθές τα μεσάνυχτα εμφάνισε σημάδια ανησυχίας και η υγεία του ραγδαία επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αρχίσουν συζητήσεις τόσο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο και με Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά του κοριτσιού. Ωστόσο, δεν πρόλαβε, καθώς διασωληνώθηκε, για να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 5 χθες το πρωί.

Ο αιφνιδιαστικός θάνατος του κοριτσιού, που άφησε ερωτηματικά ακόμα και στους γιατρούς, οδήγησε το Γενικό Νοσοκομείο να δηλώσει στην Αστυνομία τον θάνατο και να ζητήσει τη συνδρομή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, προκειμένου μέσω της νεκροψίας να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου.

ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ…

Αργά το μεσημέρι έγινε και η νεκροψία-νεκροτομή, με την ιατροδικαστή κα Ρουμπίνη Λεονταρή να καταλήγει στο συμπέρασμα «της απροσδιόριστης αιτίας θανάτου εν αναμονή εργαστηριακών αναλύσεων», καθώς για ασφαλή και τεκμηριωμένη πιστοποίηση του μηχανισμού θανάτου έστειλε δείγματα αίματος στο Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για να διαπιστωθεί πιθανή ύπαρξη ιού ή βακτηρίου στο αίμα. Τα αποτελέσματα θα βγουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και θα φωτίσουν την αναζήτηση των ακριβών αιτίων που οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Λεονταρή διαπίστωσε «ηπατική δυσλειτουργία», ενώ δεν παραβλέπει και την παραπομπή του παιδιού στο Νοσοκομείο για τη «γριπώδη συνδρομή» με παρατεταμένη εμπύρετη κατάσταση.

Για τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ενημερώθηκαν τόσο ο προσωρινός διοικητής του Νοσοκομείου κ. Απόστολος Κομνός όσο και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

Στο μεταξύ, ο κ. Κομνός επισκέφθηκε την 5η ΥΠΕ και σε συνάντησή του με τον διοικητή Φώτη Σερέτη τον ενημέρωσε λεπτομερειακά για την πορεία της υγείας της μικρής Κατερίνας από την εισαγωγή της μέχρι την κατάληξη. Ενώ έθεσε και το πρόβλημα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Παίδων, θέμα που είχε αναδειχθεί όταν ο πρώην διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Παν. Νάνος εξέταζε την προοπτική μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Από την πλευρά του ο κ. Σερέτης φέρεται να δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Παίδων και δεσμεύτηκε να συγκαλέσει σύντομα ειδική σύσκεψη στην ΥΠΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Νοσοκομείων για να εξεταστεί και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ