Μπαργιώτας στην ΕΡΤ: «Εθνική ανάγκη να αφήσουμε την κοκορομαχία και να συζητήσουμε το ασφαλιστικό»

330

Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «πρωινή Βάρδια» εμφανίστηκε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η συζήτηση αφορούσε το ασφαλιστικό σύστημα. Ο βουλευτής είναι βαθύς γνώστης του ζητήματος, αφού συμμετείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και μάλιστα υπήρξε εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Αρχικά αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που δεν έγινε «Το ασφαλιστικό είναι ένα καλό case study. Δηλαδή μια μελέτη γιατί χρεοκοπήσαμε, πως χρεοκοπήσαμε και γιατί δεν βγαίνουμε από την κρίση. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συζήτηση εδώ είναι η βασική παθολογία του πολιτικού συστήματος, το οποίο απέτυχε να βγάλει τη χώρα από την κρίση μέχρι σήμερα. Και αυτό περιλαμβάνει όλα τα κόμματα και κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση. Από την εποχή του κ. Γιαννίτση οι αναλογιστικές μελέτες αποδείκνυαν ότι το διανεμητικό σύστημα –παίρνω λεφτά τον Οκτώβριο και δίνω συντάξεις το Νοέμβριο συν λεφτά από τον προϋπολογισμό και μάλιστα πολλά- δεν βγαίνει. Έχουμε τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη συμμετοχή του προϋπολογισμού. Αυτό είναι το πρωτογενές πρόβλημα, το οποίο είναι γνωστό από τη δεκαετία του 90΄. Γιατί έγιναν λάθη, γιατί όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα το δημογραφικό ανατινάζει τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό είναι το μείζον. Και δευτερευόντως στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την εποχή, το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας».

Στη συνέχεια επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο νόμο Κατρούγκαλου. «Υπήρξε και η πρόταση της Επιτροπής Σοφών, που ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε, η οποία πρότεινε την αλλαγή του συστήματος σε μικτό, κεφαλαιοποιητικό δηλαδή και αναδιανεμητικό ταυτόχρονα, την οποία αγνόησε ο κ. Κατρούγκαλος. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ασφαλιστικό το οποίο είναι γνωστό ότι δεν βγαίνει. Όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου –από την Αυστραλία μέχρι τη Σουηδία- που έχουν πρόβλημα δημογραφικό, συζήτησαν και μετασχημάτισαν τα διανεμητικά τους συστήματα σε κάτι διαφορετικό. Αντί να συζητάμε την πρωτογενή ανάγκη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ώστε να εξασφαλιστεί διάρκεια χρονική, διαγενεακή δικαιοσύνη –δηλαδή να ξέρει ο ασφαλισμένος ότι πληρώνει εισφορές και θα πάρει σύνταξη-, συζητάμε το πώς θα γίνει η μετάβαση σε ένα σύστημα που έχει πολλά προβλήματα. Αυτό που προτείνει η ΝΔ έχει πολλά προβλήματα. Ο τρίτος κλάδος δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιωτικός. Ο κεφαλαιοποιητικός κλάδος μπορεί να είναι ακόμα και εθελοντικός. Αφορά 2-3% συμμετοχή των συντάξεων μόνο και μπορεί να είναι το επαγγελματικό ταμείο είτε με συμμετοχή ιδιωτών είτε επαγγελματικό ταμείο δημόσιο. Υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το κενό των επικουρικών. Αυτά είναι προβλήματα του ασφαλιστικού της χώρας το οποίο ήταν και είναι ωρολογιακή βόμβα. Δεν μπορώ να ακούω κατηγορίες για περικοπές. Υπάρχουν ασφαλισμένοι σε αυτή τη χώρα σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου –αν έχεις πάρει σύνταξη το 2016 με 30 χρόνια παίρνεις 1100 ευρώ και εάν έχεις επιλέξει να μείνεις 35 και βγαίνεις τώρα παίρνεις 850.  Αυτή είναι η πραγματικότητα των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη διακομματικής συμφωνίας για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού, λέγοντας «Όλες οι άλλες χώρες συμφώνησαν και μάλιστα διακομματικά ότι το διανεμητικό σύστημα δεν περιπατάει. Να το πω ωμά. Χαζοί ήταν οι Σουηδοί σοσιαλδημοκράτες που προχώρησαν σε αλλαγή, η οποία κατήργησε το διανεμητικό τους σύστημα εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης και το μετέτρεψαν σε μικτό; Η κεφαλαιοποιητική σύνταξη υπήρχε στην Ελλάδα, όταν το ΙΚΑ είχε 11 εργαζόμενους και έδινε μία σύνταξη. Έμεναν χρήματα τα οποία κεφαλαιοποιούνταν όντως. Σήμερα, δεν υπάρχει πλεόνασμα, για να κεφαλαιοποιηθεί. Το σύστημα της κεφαλαιοποίησης και μάλιστα της προσωπικής είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Τα συστήματα δεν βγαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Τι έκαναν οι άλλοι που δεν κάναμε εμείς; Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Την περίφημη συμφωνία του Τολέδο. Σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες στην Ισπανία της δεκαετίας του 90΄ κλείσανε τις επιτροπές τους – τους αρμόδιους- σε ένα ξενοδοχείο στο Τολέδο και βγήκαν με μια συμφωνία που έκτοτε εφαρμόζουν όλοι. Η Ισπανία μπήκε και βγήκε από την κρίση χωρίς να αγγίξει το μεταρρυθμισμένο ήδη ασφαλιστικό της. Είναι εθνική ανάγκη να αφήσουμε την κοκορομαχία και να συζητήσουμε για την ουσία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=5VBSNcyw4pQ&feature=youtu.be&app=desktop

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here