Μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

217

• Διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων την Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Ο Δήμος Λαρισαίων τιμώντας τον μεγάλο ξεσηκωμό των φοιτητών και της νεολαίας μας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 παρουσιάζει στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα που ίσως όμοιό του δεν έχει παρουσιαστεί σε καμιά περιφερειακή πόλη και όχι μόνο.
Και στη νέα θητεία της η Δημοτική μας αρχή σε συνεργασία βέβαια με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον πολιτισμό και αποτελεί το πολιτιστικό πρότυπο για πολλούς περιφερειακούς δήμους.

Το μουσικό αφιέρωμα θα αρχίσει με το τραγούδι: «Στον άγνωστο ποιητή» σε ποίηση και μουσική Μίκη Θεοδωράκη που μαζί με τον «Θούριο» αποτελούν τον κύκλο τραγουδιών «Αρκαδία 6».Γράφτηκε τον Ιούλη του 1968 όταν ο Μίκης βρίσκεται σε «κατ’ οίκον» περιορισμό στη Ζάτουνα, ένα μικρό, απόμακρο χωριουδάκι της Αρκαδίας..

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το έργο «Κατάσταση Πολιορκίας» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση της Μαρίνας που το πραγματικό της όνομα είναι Ρένα Χατζηδάκη. Το ποίημα γράφτηκε από μια εικοσάχρονη κοπέλα μέσα στην κόλαση της ασφάλειας του 1968.
Η δύναμη αυτού του ποιήματος, του ωραιότερου ίσως που έχει εμπνεύσει η δικτατορία, δεν βρίσκεται σε ένα ρομαντισμό της ήττας αλλά στην παράξενη ηρεμία, την τρυφεράδα, πως μια γυναίκα είναι ικανή να νοιώσει στο βαθμό της πτώσης της, εκείνο το χαμόγελο που απευθύνεται στο μέλλον μέσα από τα δακρυά της, με την μόνη έγνοια να μην πάει χαμένο το μαρτύριό της, να χρησιμεύσει στα παιδιά ενός μακρινού μέλλοντος.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τέσσερα τραγούδια από τον κύκλο: «Ήλιος και χρόνος» σε μουσική και ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
«επάνω στο ξερό χώμα της καρδιάς μου»
«ποτέ – ποτέ»
« επουράνιοι ποταμοί»
«τα κελιά».
Γράφτηκαν στις 4,5 και 6 Σεπτεμβρίου του 1967 στον τέταρτο όροφο, δωμάτιο 4 στην ασφάλεια Αθηνών.

Από ένα μουσικό αφιέρωμα για το Πολυτεχνείο δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Στο «Στούντιο Λήδρα», μια μπουάτ σ’ ένα στενό της πλάκας, ο συνθέτης ιερουργούσε στην ψυχή μας κάθε βράδυ με την αρχαγγελική, την ομορφοπαλληκαρίσια φωνή του Νίκου Ξυλούρη.
Θα ακουστούν πέντε από τα πιο εμβληματικά τραγούδια αυτής της περιόδου:
« Τα λόγια και τα χρόνια», «Μαλαματένια λόγια», σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου από τον κύκλο τραγουδιών: «Θητεία».
«Οι Οχτροί» σε στίχους Γιώργου Σκούρτη,
« Πόσα χρόνια δίσεχτα» σε ποίηση Κ.Χ. Μύρη,
« Τα παιδιά» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

Το αφιέρωμα θα κλείσει, με το τραγούδι «Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά», ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια σε ποίηση και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο: «Τα τραγούδια του Αντρέα».
Γράφτηκε το 1968 στο σπίτι του στο Βραχάτι Κορινθίας. Έχει προηγηθεί η «Κατάσταση Πολιορκίας», ένας πρώτος απολογισμός, συναισθηματικός και ανεπεξέργαστος, πάνω στο θέμα του πόνου και της ήττας. Χρειάζεται η αποσαφήνιση, το βάθεμά του.

Στο αφιέρωμα συμμετέχει ορχήστρα με κορυφαίους στο όργανό τους μουσικούς.

Πιάνο: Νίκος Έξαρχος.
Κιθάρα: Σπύρος Καβαλλιεράτος.
Μπουζούκι: Βαγγέλης Τσαπλές
Φλάουτο: Πέτρος Παππάς.
Τσέλο: Νίκος Νικολαϊδης.
Κρουστά: Γιάννης Μακρυγιάννης

Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, ενώ ο Αλέξανδρος Τσιωνάς και η Μαριάννα Ζάχου με την εκπληκτική φωνή τους φτάνουν στον πυρήνα των τραγουδιών και τα ερμηνεύουν συγκλονιστικά.

Την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος έχει ο φιλόλογος Αλμυρούλης Χρήστος.

Είσοδος Ελεύθερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here