14.9 C
Larissa
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
Αρχική Νέα Λάρισα Μόσχη: Το« νέο αίμα» στη σκοποβολή

Μόσχη: Το« νέο αίμα» στη σκοποβολή

2723

Η Χριστίνα Μόσχη είναι το Νο. 2 στη σκοποβολή στην Ελλάδα, πίσω από την ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη και μιλά στο «ΦΩΣ» για το μέλλον της αλλά και το δίλημμα που αντιμετωπίζει έχοντας περάσει στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας.

Η Χριστίνα Μόσχη είναι το Νο. 2 στη σκοποβολή στην Ελλάδα, πίσω από την ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη. Είναι νεάνιδα ακόμα, αλλά κατέβηκε στους αγώνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία των γυναικών και πέρασε την Κορακάκη! Έχει διαλύσει τα πανελλήνια ρεκόρ στις νεάνιδες. Οι ειδικοί λένε ότι το μέλλον τής ανήκει, είναι ακόμα 18,5 χρόνων. Όμως έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτό πρέπει να το λύσουν η ομοσπονδία, ο δήμος Κατερίνης ή ο δήμος Λάρισας, γιατί το κορίτσι έχει περάσει στην Ιατρική Σχολή στη Λάρισα όπου δεν υπάρχει σκοπευτήριο για να προπονείται…

Στη γενική κατάταξη στη σκοποβολή σε τι θέση είσαι;

Νο 2, πίσω από την Άννα Κορακάκη.

Ηλικία;

Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 19.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη σκοποβολή;

Μόνο πέντε χρόνια.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ατού της Άννας Κορακάκη και έφτασε να γίνει ολυμπιονίκης;

Τη γνωρίζω, είναι σαν μέντοράς μου, με έχουν βοηθήσει και εκείνη και ο πατέρας της που είναι ο προπονητής της και δεν είχαν καμία υποχρέωση να με βοηθήσουν. Όμως μου έχουν δώσει πολύτιμες συμβουλές. Το ατού της Άννας είναι η αποφασιστικότητά της και το πόσο συγκεντρωμένη μπορεί να μπει σε έναν αγώνα. Αν τη δείτε από κοντά την ώρα του αγώνα, νομίζεις ότι δεν μπορεί τίποτα να της αποσπάσει την προσοχή.

Την πέρασες όμως στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν από λίγες ημέρες.

Η αλήθεια είναι ότι ισοβαθμήσαμε, στις λεπτομέρειες πήρα εγώ μία θέση στην κατάταξη πάνω από εκείνη. Κοιτάξτε, ο κορονοϊός επηρέασε όλους τους αθλητές, γιατί δεν γίνονταν αγώνες. Έτσι, επηρέασε και την Άννα στο Ευρωπαϊκό που έγινε στην Κροατία.

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό έκανες νέο πανελλήνιο ρεκόρ στις νεάνιδες.

Ναι, έκανα 573/600, με 14 κεντρικά δεκάρια.

Τώρα θα αναρωτιούνται οι αναγνώστες τι είναι αυτό… Πάμε να το εξηγήσουμε.

Υπάρχει ένας στόχος με 10 κύκλους.

Όπως αυτός ο στόχος με τα βελάκια που παίζαμε μικροί;

Ακριβώς. Στον στόχο αυτόν ρίχνουμε με το πιστόλι 60 βολές. Το καλύτερο που μπορείς να πετύχεις σε κάθε βολή είναι η ζώνη του 10.

Δηλαδή στις 60 βολές, αν κάποια θεωρητικά πετυχαίνει συνεχώς το 10, το μάξιμουμ της βαθμολογίας είναι 600/600.

Πολύ σωστά. Στο 573/600 είχα παραπάνω από τις μισές μου βολές στο 10. Βγαίνει ένας μέσος όρος, ένα άθροισμα. Έτσι έκανα νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Πόσα είναι τα ρεκόρ που έχεις κάνει; Διάβαζα ότι εσύ είχες κάνει το 570/600 πριν.

Ναι, έχω κάνει πέντε πανελλήνια ρεκόρ στις νεάνιδες, το βελτιώνω συνεχώς. Στο Πανευρωπαϊκό τώρα στην Κροατία, ενώ μπορούσα να αγωνιστώ με τις νεάνιδες, κατέβηκα με τις γυναίκες για να διεκδικήσω μία κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Προλαβαίνεις να πας εκεί;

Δεν νομίζω. Κλήθηκα ως αναπληρωματική της Κορακάκη. Είμαι μικρή ακόμα.

Πες μου κάτι. Για αυτές τις 60 βολές που ρίχνετε υπάρχει χρονικός περιορισμός;

Το σύνολο του χρόνου είναι 75 λεπτά. Στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα είναι 90 λεπτά επειδή χρησιμοποιούμε παλιά μηχανήματα και όχι ηλεκτρονικά όπως στο εξωτερικό.

Αυτό δεν είναι κακό για εσένα;

Είναι.

Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις;

Ναι, δυστυχώς. Στην Κατερίνη που είναι η πόλη μου και ο σύλλογός μου, ο Αρχέλαος, έχουμε το δημοτικό σκοπευτήριο, το οποίο όμως είναι πολύ παλιό, με τρύπες στους τοίχους, με πίεση του πατέρα μου και δική μας επίβλεψη βάφτηκε.

Θέρμανση;

Έχουμε ένα μικρό αερόθερμο που είναι όσο παλιό είναι το σκοπευτήριο…

Εσύ ρίχνεις με ένα όπλο μόνο; Ή υπάρχουν κι άλλα είδη όπλων;

Εγώ ρίχνω με ένα αποκλειστικά, διότι δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις στην Κατερίνη για να ρίξω με άλλο. Χρησιμοποιώ μόνο αεροβόλο πιστόλι στα 10 μέτρα. Δεν μπορώ να ρίξω με πυροβόλο στα 25 μέτρα, γιατί δεν έχουμε τέτοια εγκατάσταση 25 μέτρων.

Το όνειρό σου ποιο είναι;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αν έχεις τις κατάλληλες συνθήκες, πού μπορείς να φτάσεις;

Ο προπονητής μου, Γιώργος Γραμμενόπουλος, που αυτόν έχω από την αρχή και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, είναι απίστευτα ικανοποιημένος από την εξέλιξή μου. Πιστεύει ότι στο μέλλον μπορώ να κάνω αυτά που έχει κάνει η Άννα Κορακάκη.

Εσύ το πιστεύεις;

Ναι, το πιστεύω. Το απέδειξα και στο Ευρωπαϊκό τώρα όπου οι περισσότερες ήταν στην ηλικία της Άννας, 25 χρόνων, και είχαν πολλά χρόνια πείρας.

Πώς ασχολήθηκες με τη σκοποβολή;

Είχαν πάει οι συμμαθητές μου εκδρομή στο σκοπευτήριο στην Κατερίνη, γύρισαν και μας έλεγαν τις εντυπώσεις τους. Εγώ δεν είχα πάει, ζήλεψα. Και πήγα μόνη μου να το δω. Αυτό ήταν, το ερωτεύτηκα κατευθείαν! Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε σκοπευτήριο στην Κατερίνη…

Στην οικογένειά σου δεν ασχολιόταν κανείς;

Κανείς.

Διάβασα ότι είσαι φοιτήτρια Ιατρικής στη Λάρισα. Τι θα κάνεις με τις προπονήσεις;

Τώρα, κύριε Θέμη, μπαίνετε στο μεγάλο πρόβλημα. Φέτος ήμουν τυχερή, διότι λόγω κορονοϊού τα μαθήματα στη σχολή γίνονταν εξ αποστάσεως. Όμως, τι θα γίνει αν ανοίξουν οι σχολές τη νέα χρονιά, ακόμα δεν το γνωρίζω, δεν το έχω αποφασίσει. Στη Λάρισα δεν έχει σκοπευτήριο…

Αλήθεια;

Έχει μόνο ένα κέντρο πρακτικής σκοποβολής, δεν καλύπτει το αντικείμενό μου. Το κοντινότερο σκοπευτήριο είναι στον Βόλο και μετά στην Κατερίνη, θα πρέπει να πηγαίνω και να έρχομαι κάθε μέρα.

Οδηγείς;

Όχι, δεν οδηγώ.

Τρένο;

Ναι, πάει τρένο, αλλά η Ιατρική είναι απαιτητική σχολή, έχει εργαστήρια κάθε μέρα. Πότε θα προλαβαίνω να πηγαίνω στη σχολή, να διαβάζω και να ταξιδεύω κάθε μέρα στην Κατερίνη ή στον Βόλο;

Κάθε πότε πρέπει να προπονείσαι;

Κάθε μέρα.

Πόσες ώρες;

Από 1,5 ώρα έως και 2,5 ώρες. Σκέφτομαι να προπονούμαι 3-4 μέρες την εβδομάδα για να μην αφήσω πίσω την Ιατρική.

Η Ιατρική μπορεί να περιμένει. Ας περνάς πιο λίγα μαθήματα στην Ιατρική. Η σκοποβολή δεν μπορεί να περιμένει, είσαι το Νο 2 στην Ελλάδα, μπορείς κάποια στιγμή να γίνεις το Νο 1, να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να σε ξέρει όλη η χώρα. Στην Ιατρική δεν θα γίνεις ποτέ το Νο 1 ή το Νο 2 και δεν θα σε ξέρει όλη η χώρα ως γιατρό.

Πραγματικά θα τα σκεφτώ τα λόγια σας.

Πες δημόσια στον δήμο Λάρισας να φτιάξει μία αίθουσα, να πιέσει η ομοσπονδία σου, στην εθνική ομάδα είσαι. Θα το διαβάσουν μέσω της αποδελτίωσης.

Παρακαλούμε τον δήμο Λάρισας να μεριμνήσει για το θέμα, να μπορώ να σπουδάζω και να προπονούμαι στη Λάρισα.

Κάτι άλλο τώρα. Το αεροβόλο πιστόλι που χρησιμοποιείς μπορεί να βγάλει μάτι;

Αμέ.

Αν μπει κλέφτης σπίτι σου, τι θα πάθει;

(γελάει). Να φροντίσει να μην μπει!

Για κυνήγι έχεις πάει ποτέ;

Όχι, και δεν θέλω να πάω. Τα λυπάμαι πολύ τα ζωάκια. Δεν θα μπορούσα ποτέ να κυνηγάω.

Πόσο κοστίζει το όπλο σου;

Παίζει ρόλο στις επιδόσεις το παλιό ή το καινούργιο πιστόλι;

Ναι, παίζει. Η Άννα Κορακάκη ρίχνει με το καινούργιο όπλο.

Η ομοσπονδία βοηθάει ή είναι για να παίρνει μόνο τις επιχορηγήσεις;

Από τότε που μπήκα στην Εθνική, βοηθάει. Μου καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής στα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας για τους αγώνες. Και μου πήρε το όπλο, έστω αυτό το παλιό μοντέλο. Όμως, πριν μπω στην Εθνική, όλα τα πλήρωναν οι γονείς μου. Επίσης, φέτος ο δήμος Κατερίνης έκανε μία δωρεά στον Αρχέλαο, μας έβαλε έναν ηλεκτρονικό στόχο σαν αυτούς που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Πριν τι γινόταν;

Οι στόχοι μου ήταν χάρτινοι, κινούνταν με σχοινιά! Και αργούσαν πολύ τα αποτελέσματα.

Πηγή: fosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here