ΜΟΕ Λάρισας: «Στα μαλακά» για απόπειρα ληστείας με 92χρονο νεκρό στον Βόλο

85

Η αλλαγή της κατηγορίας με την οποία διώκονταν οι πέντε κατηγορούμενοι, για την απόπειρα ληστείας που είχε και νεκρό 92χρονο συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο, τον Απρίλιο του 2016, στην περιοχή του πάρκου Μεφσούτ στον Βόλο, ήταν η αιτία να μειωθούν χθες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας οι πρωτόδικες ποινές, που είχαν επιβληθεί στους καταδικασθέντες.
Το ΜΟΕ Λάρισας έκανε χθες «ορθό νομικό χαρακτηρισμό» της υπόθεσης και έκρινε ένοχους τους πέντε κατηγορούμενους, για θανατηφόρα μη σκοπούμενη σωματική βλάβη και όχι για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως είχε αποφανθεί το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας, ενώ στους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς στην υπόθεση, αναγνώρισε και δεύτερο ελαφρυντικό, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης τους. Το ΜΟΕ έκρινε ένοχους τους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς για την κατηγορία της απόπειρας ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα και της θανατηφόρας μη σκοπούμενης σωματικής βλάβης για τους 39χρονο, 46χρονο και τον 45χρονο (όλοι Έλληνες και ο τελευταίος Έλληνας Ρομ), και επέβαλε στον καθένα συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών, ενώ τους δύο τσιλιαδόρους, έναν 62χρονο και έναν 68χρονο (και οι δύο Έλληνες και ο ένας Έλληνας Ρομ) τους έκρινε ένοχους για την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απόπειρα ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα και στη θανατηφόρα μη σκοπούμενη σωματική βλάβη και τους επέβαλε συνολικές ποινές φυλάκισης 4 ετών στον καθένα. Σημειώνεται ότι πρωτόδικα το ΜΟΔ Καρδίτσας είχε αναγνωρίσει στους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς και το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Αντίθετα χθες δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους δύο φερόμενους ως συνεργούς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων δικηγόροι Βόλου κ.κ. Γ. Σινέλης και Ι. Διαμαντής υποστήριξαν και χθες, ότι σκοπός των κατηγορούμενων ήταν η κλοπή και μόνον, αλλά τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά εκείνη την ημέρα. Επίσης φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν συμμετείχαν ο καθένας εκ των πέντε ξεχωριστά, σε οποιαδήποτε άσκηση σωματικής βίας σε βάρος του 92χρονου συνταξιούχου, καθώς δεν είχαν σκοπό να τον ληστέψουν. Η απόφαση του ΜΟΕ ήταν ομόφωνη, ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε να ισχύσει η πρωτόδικη απόφαση και για τους πέντε κατηγορούμενους.
Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό το Κακουργιοδικείο Καρδίτσας είχε επιβάλει το 2017 ποινές πολυετούς κάθειρξης στους τρεις βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση της απόπειρας ληστείας μετά φόνου. Στους υπόλοιπους δύο, που ήταν οι τσιλιαδόροι, το Δικαστήριο είχε επιβάλει μικρότερες σχετικά ποινές κάθειρξης, ωστόσο οι εφέσεις τους αποφάσισε να έχουν αναστέλλουσα δύναμη υπό προϋπόθεση. Το ΜΟΔ Καρδίτσας είχε κάνει αποδεκτή κατά πλειοψηφία με έξι ψήφους έναντι μιας, την πρόταση της εισαγγελέως για μετατροπή της κατηγορίας που βάρυνε τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους, από ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη θανατηφόρα, καθώς και για απόπειρα ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα. Επιμερίζοντας τις ποινές το ΜΟΔ Καρδίτσας είχε επιβάλλει:
-Ποινή κάθειρξης 19 χρόνων στον 45χρονο Έλληνα Ρομ (ψήφοι 6 έναντι μιας).
-Ποινή κάθειρξης 15 χρόνων στον 39χρονο Έλληνα (ψήφοι 6 έναντι μιας).
-Ποινή κάθειρξης επίσης 15 χρόνων στον 46χρονο Έλληνα (6 ψήφοι υπέρ έναντι μιας κατά). Και οι τρεις είχαν εισέλθει στην οικία του άτυχου 92χρονου. Και για τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους το Δικαστήριο είχε αποφασίσει η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Οι τσιλιαδόροι
Το ΜΟΔ Καρδίτσας είχε επιβάλει ακόμη ποινή κάθειρξης 12 χρόνων στον καθένα από τους δύο τσιλιαδόρους στη ληστεία, έναν 62χρονο και έναν 68χρονο (και οι δύο Έλληνες και ο ένας Έλληνας Ρομ), με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό την προϋπόθεση της καταβολής χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ. Η ληστεία μετά φόνου είχε συμβεί το πρωί της 12ης Απριλίου 2016, με θύμα 92χρονο συνταξιούχο, στο σπίτι του, επί των οδών 28ης Οκτωβρίου – Ιατρού Τζάνου στον Βόλο. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε με τη σύλληψη των πέντε δραστών (δύο Έλληνες και τρεις Έλληνες Ρομά). Η ταυτοποίηση του ενός δράστη έγινε μέσω των εργαστηρίων της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και οι άλλοι τέσσερις εντοπίστηκαν από την προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.
Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε βρεθεί νεκρός, φιμωμένος και δεμένος σε αποθηκούλα στην αυλή του σπιτιού του, από τον εγγονό του, ενώ οι δράστες είχαν κάνει το σπίτι άνω κάτω, για να βρουν χρήματα και αντικείμενα αξίας.
Τα βογκητά του άτυχου 92χρονου είχαν ξεσηκώσει τους γείτονες, που ειδοποίησαν τους συγγενείς του και ο εγγονός του που έσπευσε στο σπίτι, βρήκε τον παππού του, να κείτεται νεκρός στο πάτωμα, γύρω στις 10.35 το πρωί, σε αποθήκη, στο πίσω μέρος της μονοκατοικίας, στην οδό Αλεξάνδρας 297, στο πάρκο Μεφσούτ.
Στη μικρή αποθήκη, κάτω από μια λεμονιά, όπου χωράει μόλις ένας άνθρωπος, ο δράστης ή οι δράστες της εγκληματικής ενέργειας είχαν δέσει τα χέρια του άτυχου συνταξιούχου με πλαστική κλέμα, ενώ του είχαν βάλει στο στόμα μονωτική ταινία…

Πηγή: e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here