Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν στο Ελευθέριο

247

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στην πλατεία του Ελευθερίου του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η νηπιαγωγός κυρία Δάφνη Πετρίδου στην ομιλία για το γεγονός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“…Γυρίζουμε στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, 76 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 43 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν στη Λάρισα. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.
Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Ελευθέριο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Ελευθερίου».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λάδόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι όπως και ο πρόεδρος της ΤΚ Ελευθερίου Ηλίας Αράπης και ο Ιωάννης Χριστοδούλου ως εκπρόσωπος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Χατζούλης, Χρήστος Χατζούλης και Αλέκος Χονδρονάσιος , οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Νταφόπουλος και Κώστας Φιλιππούλης, ο πρόεδρος της ΤΚ Γαλήνης Κω/νοςΚατσικάρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Δοδοντσάκης, ο πυραγός Βασίλειος Τέγοςο πρώην πρόεδρος Ελευθερίου Χάρης Παπακωστούλης, εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων, τοπικοί σύμβουλοι του Ελευθερίου, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι του χωριού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here