«Μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών στο Μ. Μοναστήρι»

231

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στο Μ. Μοναστήρι του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η κυρία Πατρούλα Μαντζιαρούδη – Σκρίμπα, ως εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων,αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης των 45 ανδρών.
“…Γυρίζουμε 76 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 45 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.
Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Μ. Μοναστήρι, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκανο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος,ο περιφερειακός σύμβουλος Ρ. Κομήτσας οι αντιδήμαρχοιΙ. Μπακαλόπουλος, Β. Χλιάπη Γκουνιαρούδη και Αλ.Χονδρονάσιος οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελ. Ζωιοπούλου, Σ. Νταφόπουλος, Κ. Φιλιππούλης Γ. Ακριβούλης, Αθ. Μακρόπουλος, Αθ. Μούσιος, Απ. Μούσιος, Αν. Φασφαλής και Β. Χατζούλης , οι πρόεδροι των ΤΚ Μ. Μοναστηρίου, Αγναντερής και Νίκης Δ. Βλαϊδης, Θ. Σκρίμπας και Γ. Τσικόπουλος, οι ΤΣ Μ. Μοναστήριου Π. Κυρούδης και Χ. Γκαβλιαρούδης εκπρόσωπος του διοικητού της 1ης Στρατιάς, αντισυνταγματάρχης Σ. Πατσιούρας ο υποδιοικητής του ΑΤ Κιλελέρ Σ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μ. Μοναστηρίου Δ. Σταϊδης ο πρώην δήμαρχος Αρμενίου Γ. Μεριστούδης και συγγενείς των πεσόντων. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αν. Βαγενά και Β. Κόκκαλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here