«Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες» – Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Διαχρονικό Μουσείο

77

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή παρουσιάζεται στο Διαχρονικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες» με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία.
Οι Έλληνες της Καππαδοκίας ήρθαν στον ελληνικό χώρο το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε αγροτικούς οικισμούς της Λάρισας. Τα διασωθέντα κειμήλια μαρτυρούν πέραν της ακλόνητης πίστης στις θρησκευτικές παραδόσεις τους και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μονοπάτια στα οποία κινήθηκαν, με συνέπεια να διακριθούν ανάμεσα στις άλλες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας.
Tην έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα από το Ομορφοχώρι Λάρισας καθώς και βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα προσφύγων προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές, συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συνεργασία της Κοινότητας Ομορφοχωρίου και της Ιστορικής-Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Η έκθεση θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, ενώ θα μιλήσει ο βουλευτής Λάρισας και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία της Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και μουσικά ακούσματα από τους: Αλέξη Κωνσταντίνου (κανονάκι) και Χρήστο Καλαμπούκα (λαούτο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here