Μεταξοχώρι Αγιάς: μαγευτική απόδραση στο «χωριό των καλλιτεχνών»

718

Το Ορος Οσσα, γνωστό και ως Κίσσαβος, βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλία. Χωρίζεται στα βόρεια από τον Ολυμπο και την Κοιλάδα των Τεμπών, στα ανατολικά του βρίσκεται η μεγαλύτερη κοιλάδα της Ελλάδας και νότια το αρχαίο Δώτιον Πεδίον.

Η κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.978 μέτρων, ξεπροβάλει πάνω από ένα απέραντο και απότομο οροπέδιο.

Δώτιον Παιδίον
Το «Δώτιον Παιδίον» © Kostas Xiloparkiotis

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Αλωάδες, γιοι του θεού Ποσειδώνα, στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την εξουσία από τον Δία, επιχείρησαν να τοποθετήσουν τον Κίσσαβο πάνω στον Ολυμπο και πάνω και στα δύο βουνά το Πήλιο.

Η περιοχή έχει μακρά και πλούσια ιστορία και στις παρυφές της «κρύβονται» πανέμορφα χωριά και μεγάλα δάση.

Η ανατολική μεριά του βουνού βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.

Η ιστορία του Μεταξοχωρίου

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται 36 χιλιόμετρα δυτικά από τη Λάρισα και μόλις ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από την Αγιά.

Αρχοντικό Βατζιά
Το αρχοντικό Βατζιά στην πλατεία του Μεταξοχωρίου © Kostas Xiloparkiotis

Είναι χτισμένο στις νότιες παρυφές του Ορους Οσσα σε υψόμετρο 300 μέτρων και έχει πληθυσμό 600 κατοίκων ενώ φημίζεται, όπως υποδεικνύει και το όνομα του, για την παραγωγή μεταξιού.

Τα αρχοντικά του Μεταξοχωρίου αναδεικνύουν τον πλούτου του χωριού που προήλθε από την εμπορία μεταξιού.

Αρχοντικό Μεταξοχώρι
Αρχοντικό που «βρίσκεται» στο Μεταξοχώρι από τις αρχές του 20ου αιώνα. © Kostas Xiloparkiotis

Η ανάπτυξη των συνθετικών υφασμάτων τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, οδήγησε στην παρακμή της μεταξοπαραγωγής.

Τις μουριές αντικατέστησαν μηλιές και κερασιές και η εκτροφή μεταξοσκωλήκων σταμάτησε.

Τον Απρίλιο, το τοπίο μοιάζει «χιονισμένο», λόγω της άνθισης των μηλιών. Οι περίοδοι Απριλίου-Ιουνίου και Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου είναι οι καλύτερες για να επισκεφθείτε την περιοχή.

Στις αρχές Ιουνίου, πραγματοποιείται το η Γιορτή Κερασιού στην οποία μέσα από γλέντια με παραδοσιακή μουσική, χορό, φαγητό και άλλες εκδηλώσεις, οι κάτοικοι «καλωσορίζουν» την εποχή των κερασιών.

«Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: οι εκδηλώσεις του τριημέρου 21-23 Αυγούστου

Δεκατέσσερις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα το Μεταξοχώρι είναι ένα ήσυχο χωριό, το οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει την αρχοντική ομορφιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελεί έναν από τους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Λαρίσης.

Μεταξοχώρι κάτοικοι
Το Μεταξοχωρί είναι ένα ήσυχο χωριό, το οποίο έχει καταφέρει να διατηρήσει την αρχοντική ομορφιά του. © Kostas Xiloparkiotis

Τα εντυπωσιακά ξύλινα και πέτρινα αρχοντικά του χωριού, τα οποία έχτισαν Ηπειρώτες δεξιοτέχνες τον 19ο αιώνα, προσελκύουν πολλούς καλλιτέχνες στην περιοχή. Το Μεταξοχώρι ονομάζεται ανεπίσημα και «χωριό των καλλιτεχνών».

Το Αρχοντικό Σουλιώτη

Μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής κατά την επίσκεψή σας στο Μεταξοχώρι είναι το Αρχοντικό του Σουλιώτη, το οποίο είναι χτίστηκε το 1850 και ανακαινίστηκε αργότερα.

Αρχοντικό Σουλιώτη
Το αρχοντικό Σουλιώτη αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο Μεταξοχώρι © Kostas Xiloparkiotis

Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίσμα του 19ου αιώνα, που βρίσκεται ανάμεσα σε ρυάκια και πλατάνια. Μετατράπηκε σε ξενώνα δίνοντας βαρύτητα στην αισθητική και την άνεση των πελατών του.

Στο βασικό κτίσμα δημιουργήθηκαν έξι δωμάτια, στο ισόγειο ένας χώρος καθιστικού με τζάκι και στο παλιό Ντάμι μία junior σουίτα.

Το αρχοντικό προσφέρει πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και δραστηριότητες όπως θαλάσσιες εκδρομές, μαθήματα κεραμικής και ψηφιδωτών, μάθημα με γεύμα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ιστορικές ξεναγήσεις, κανό στο δέλτα του Πηνειού, canyoning στο φαράγγι Καλυψώ, rafting στον Πηνειό, trekking στο Πολυδέντρι, Κίσσαβο, στο μονοπάτι Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Μελιβοία, Όλυμπο και φυσικά περιπάτους στα ολάνθιστα σοκάκια του χωριού.

Με πληροφορίες από τον Κώστα Ξυλοπαρκιώτη

Πηγή: travelestate.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here