Μέρισμα και πάλι σε 4.621 δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

565

Πραγματοποιήθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2020 συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α αποτελούμενη από την κ. Λαμπρινή Σαμαρά – πρόεδρο και τον Απόστολο Παπαπαρίση – υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΠΥ κ. Κάργα Αντώνιο και τη Διευθύντρια Ασφαλισμένων κ. Παπαγιάννη Μαρία, όπου διαπιστώθηκε ότι με την τροποποίηση του άρθρου 48 του ν.4387/2016 με το νέο ασφαλιστικό (άρθρο 40) θα δοθεί και πάλι μέρισμα σε 4.621 δικαιούχους σύνταξης χηρείας άνω των 67 ετών του ΜΤΠΥ από τις συνολικά 9.500 που έκοψε ο νόμος Κατρούγκαλου ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε ο σύζυγος. Το ετήσιο κόστος θα ανέλθει στα 2.000.000 ευρώ. Το ΜΤΠΥ θα στείλει σχετική επιστολή στους δικαιούχους.
Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α αν και θεωρεί την εν λόγω παρέμβαση πολύ θετική, ζήτησε να εξεταστεί ώστε να μην υπάρχει κανένα ηλικιακό κριτήριο αλλά και τα παιδιά κάτω των 24 ετών να έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή και σύμφωνα με τον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο μπορούσε να γίνει μόνον αυτή η βελτίωση. Υποσχέθηκε ότι θα εξετάζεται συχνά η δυνατότητα παρέμβασης στον τομέα αυτό, που εξαρτάται μόνον από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του ταμείου.
Αναφέρθηκε επίσης ότι το οικονομικό πρόβλημα στο ταμείο ξεκίνησε, όταν σταμάτησε, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, να αποδίδεται σ’ αυτό η κράτηση ένα τοις εκατόν (1%) επί της τελικής αμοιβής του αναδόχου των δημοσίων συμβάσεων και συμβάσεων έργου.
Άλλο θέμα που επηρεάζει τα οικονομικά του ταμείου είναι ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του ν.4223/2013 το Ταμείο υποχρεούται σε καταβολή ετήσιου ποσού περίπου 1.400.000€, για πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του, παρά το ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Με τον προηγούμενο νόμο (ν.4021/11 άρθρο 53 παρ.5 – Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) απαλλασσόταν της προαναφερόμενης καταβολής.
Η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το καθεστώς των αναπληρωτών επηρεάζουν επίσης αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη του ταμείου.
Τέλος, ενημέρωσε το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α ότι το PSI δεν απέβη μοιραίο για το ταμείο, αφού αν και αρχικά έχασε 75.000.000€ περίπου, στη συνέχεια αποδόθηκε στο ΜΤΠΥ σταδιακά ποσό πάνω από 100.000.000€.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ