Μαθήτρια ευρωβουλευτής από το 5ο Λύκειο Λάρισας

354

120 νέοι από 65 Λύκεια της Ελλάδας συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις εργασίες της 38ης ετήσιας Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, όπου για τέσσερις ημέρες-από τις 14 έως τις 17-12-2018-ασχολήθηκαν ενεργά με σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, σε έναν χώρο πολιτικοποιημένο,μέσα σε ένα κλίμα σεβασμούκαι ευγενούς άμιλλας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος-EuropeanYouthParliamentGreece (ΕΚΝΕ, EYP Greece), αποτελεί τον επίσημο φορέα του διεθνούς δικτύου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και οι συνδιασκέψεις του στην αγγλική γλώσσα, αποτελούν προσομοίωση των εργασιών του πραγματικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η φετινή θεματική της Συνδιάσκεψης ήταν, «Σύγχρονη εκπαίδευση σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο: Επαναπροσδιορίζοντας την προσέγγιση των εκπαιδευτικών συστημάτων σε μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη κοινωνία». Παρόλο που συγκεκριμένες επιτροπές δεν ανέλυσαν θέματα που εμπίπτουν αμέσως στη θεματική, ωστόσο οι εργασίες όλων των επιτροπών αποτέλεσαν παράδειγμα μιας σύγχρονης μη τυπικής εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τους στόχους των διοργανωτών.

Από το 5ο Λύκειο συμμετείχε η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Θεοδώρα Ταμβάκη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI II) με θέμα: «Πέρα από τους BlueHorizons: Με τη Μεσόγειο θάλασσα να μαστίζεται από περιβαλλοντικές απειλές όπως η ρύπανση και υπεραλίευση, πώς μπορεί η ΕΕ να συνεργαστεί καλύτερα με τους μεσογειακούς γείτονές της για τη διατήρηση του οικοσυστήματος;» Υπεύθυνη της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία παρακολούθησε το παράλληλο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών.

bmd

Συνολικά εργάστηκαν δέκα επιτροπές στο 11ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, πάνω σε φλέγοντα θέματα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπως ενδεικτικά μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των άμεσων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, τους τρόπους που μπορούν τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και ιδρύματα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα«Ψυχική Υγεία και Εκπαίδευση», με δεδομένο την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους να βρίσκονται στην κορυφή των ψυχικών ασθενειών μεταξύ παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ και υπό το πρίσμα της στρατηγικής της Κομισιόν για την ψυχική υγεία επικεντρώνοντας στην «ψυχική υγεία στην εργασία, στα σχολεία και στην πρόληψη της αυτοκτονίας» κι ακόμη, την περαιτέρω δράση που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕγια την προστασία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη,με αφορμή την παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Την τελευταία ημέρα οι δέκα επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην-ανοιχτή και στους εκπαιδευτικούς-Γενική Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα ψηφίσματα των εργασιών τους. Μετά από debateστο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δεοντολογίας, τα ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία. Τα ψηφίσματα που υιοθετούνται από την Ολομέλεια υποβάλλονταιστα αρμόδια γραφεία των πραγματικών Ευρωβουλευτών.

Πηγή: ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here