Μ. Χαρακόπουλος:  Η Γενοκτονία, ανεξίτηλη κηλίδα στην τουρκική ιστορία!

380

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη,βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποφράδες ημέρεςτου 1922 σηματοδοτούν σημείο-σταθμό της τρισχιλιετούς αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνισμού στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Στο λιμάνι της Σμύρνης μαζί με τους χιλιάδες απροστάτευτους Έλληνες πνίγηκαν και τα όνειρα ενός έθνους. Τα τραγικά αυτά γεγονότα, υπήρξαν η ολέθρια αποκορύφωση ενός κυνικού και απάνθρωπου σχεδίου που είχε εξυφανθεί και εφαρμοστεί χρόνια πριν, αυτό της εξολόθρευσης σύμπαντος του χριστιανικού πληθυσμού στην οθωμανική αυτοκρατορία καιμετέπειταστην Τουρκία. Στόχος, η δημιουργία ενός ομοιογενούς θρησκευτικά κράτους, πρόσφορο εργαλείο στα χέρια τρίτων. Καιεξετελέσθηστο ακέραιο από τις δυνάμεις τουΚεμάλ, με το σπαθί και τη φωτιά, εναντίον των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Μια ανεξίτηλη κηλίδα της ιστορίαςγια την οποία οιμεγάλες δυνάμεις έχουνβαριά τηνευθύνη, ανεξάρτητακαιαπό ταδικά μαςλάθη.

Κοντά έναν αιώνα μετά, η προσπάθεια για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, συνεχίζεται αδιάπτωτηαπό όσους φέρουν συνείδηση της ευθύνης τους. Πρόκειται γιακαθήκον απέναντι στην μνήμη τωναδικοχαμένωνπρογόνωνμας καιτων εκατοντάδωνχιλιάδωνπροσφύγων. Αλλά και έργο εθνικής αυτογνωσίας, ενίσχυσης της συλλογικής μας ταυτότητας, σε καιρούς που αυτή βάλλεται και διαβάλλεται από εχθρούς και ‘‘φίλους’’. Πώς να λησμονήσουμε την ένταση της απόπειρας όλων αυτών των συμπατριωτών μας που δεν δέχονται τον όρο γενοκτονία, πίσω από έωλες προφάσεις εν αμαρτίαις, συντασσόμενοι έτσι με τους απόγονους των θυτών που συνεχίζουν έως σήμερα να αρνούνται την ιστορική αλήθεια και συνεχίζουν τηνγενοκτονικήτους πολιτική αυτή τη φορά στην μνήμη;

Σε όσους, όμως προσδοκούν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η άποψή τους γιατί θα επιβληθεί η λήθη, τους λέμε ότι ματαιοπονούν. Κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις για τις αλησμόνητες πατρίδες πληθαίνουν και αυξάνεται ο κόσμος, και ιδίως οι νέοι, που προσέρχονται σε αυτές. Αυτό μας γεννά αισιοδοξία για να συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια μέχρι την τελική δικαίωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here