Λιακούλη: Απαιτείται άμεση λύση στο θέμα του οικισμού ‘’Κουλούρα”

400

Δια ζώσης απάντηση στη Βουλή αξιώνει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για το χρονίζον πλέον ζήτημα του οικισμού ‘’Κουλούρα” του Δήμου Τεμπών, ο οποίος παρότι δημιουργήθηκε το 1985, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα τακτοποίησης, αν και διαθέτει πρόσβαση με ανεμπόδιστο οδικό δίκτυο, άριστη ρυμοτομία και πολλούς, ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, που τον έχουν καταστήσει έναν από τους πιο ελκυστικούς της περιοχής.

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της η Λαρισαία πολιτικός εμφατικά υπογραμμίζει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην εν λόγω περιοχή απέκτησαν τα οικόπεδά τους έναντι χρηματικής αμοιβής, ωστόσο, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως πολίτες «β’ κατηγορίας», δεδομένου ότι δεν τους επιτρέπεται η εξαγορά της δημόσιας γης, ούτε υπάρχει μέριμνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικισμού, μέσω της οριστικής πολεοδομικής τακτοποίησης των κτισμάτων.

Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες της περιοχής «Κουλούρα», μετά από σειρά κυβερνητικών αποφάσεων καλούνται να καταβάλουν εξαντλητικά χρηματικά ποσά και μάλιστα σε ετήσια βάση, είτε για να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους, είτε για να συνεχίσουν να τα κατέχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να επεξεργαστεί μια μόνιμη και μη εξοντωτική λύση για τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής Κουλούρας του Δ. Τεμπών, η οποία να είναι επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών, χωρίς βέβαια αυτό να συνεπάγεται την οποιαδήποτε «έκπτωση» σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ο οικισμός παραλίας «Κουλούρας» Δήμου Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δημιουργήθηκε γύρω στο 1985 και καταλαμβάνει περί τα 200 στρέμματα.
Οι κάτοχοι των οικοπέδων είναι, συνήθως, πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους αγόρασαν – πριν από δεκαετίες – παραθαλάσσια οικόπεδα στην εν λόγω περιοχή, δεδομένου ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επέτρεπε να μεταβούν σε πιο αξιοποιημένες περιοχές.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο ανωτέρω οικισμός, 35 χρόνια μετά, διαθέτει πρόσβαση με ανεμπόδιστο οδικό δίκτυο, άριστη ρυμοτομία και πολλούς, ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, που τον έχουν καταστήσει έναν από τους πιο ελκυστικούς της περιοχής.
Οι γνώριμες δυσλειτουργίες και αντιφάσεις της ελληνικής διοίκησης, ωστόσο, εμπόδισαν τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν σε προγράμματα τακτοποίησης, όπως συνέβη με παραπλήσιους οικισμούς, οι οποίοι φέρουν ομοειδή περιβαλλοντικά και οικιστικά χαρακτηριστικά.
Έτσι, πάνω από ¼ του αιώνα μετά τη δημιουργία του οικισμού, οι πολίτες οι οποίοι επένδυσαν στην περιοχή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καίρια προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την εξαγορά της δημόσιας γης, την οριστική πολεοδομική τακτοποίηση όλων των κτισμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του οικισμού (ηλεκτροφωτισμός δημοσίων δρόμων, αποκομιδή σκουπιδιών, κάδοι απορριμμάτων, καθαρισμοί οικοπέδων και παραλίας, καλλωπισμός με δενδροφυτεύσεις κ.α.).
Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της «Κουλούρας» απέκτησαν τα οικόπεδά τους έναντι χρηματικής αμοιβής.
Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της «Κουλούρας», μετά από αποφάσεις της Πολιτείας καλούνται να καταβάλουν εξαντλητικά χρηματικά ποσά και μάλιστα σε ετήσια βάση, είτε για να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους, είτε για να συνεχίσουν να τα κατέχουν.
Δεδομένου ότι η Πολιτεία χωρίς προφανώς να «κάνει εκπτώσεις» σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα, θα πρέπει να εγκύψει με ευαισθησία, στα προβλήματα της ανωτέρω κατηγορίας συμπολιτών μας, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό της στις προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν είναι ενήμερος για τα προβλήματα του εν λόγω οικισμού και των κατοίκων του;
2. Αν προτίθεται να επεξεργαστεί μια μόνιμη και μη εξοντωτική λύση για τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής Κουλούρας του Δ. Τεμπών, η οποία να είναι επ’ ωφελεία τόσο των ιδιοκτητών, όσο και του περιβάλλοντος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη Ν. Λάρισας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ