«Λεηλατημένη» η Παναγία Φανερωμένη στον Τύρναβο – Υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί 10 εικόνες ιστορικής αξίας και 140.000 ευρώ!

572

Μεγαλύτερης έκτασης αποδεικνύεται – σύμφωνα με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου – το πρόβλημα με τις κλεμμένες εικόνες και τα κειμήλια ιστορικής αξίας από τον ναό της Παναγίας Φανερωμένης στον Τύρναβο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία του μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιερώνυμου για την επικρατούσα – μέχρι πρότινος – κατάσταση στον μητροπολιτικό ναό.

Αφού από τον έλεγχο που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διαπιστώθηκε ότι από την εκκλησία λείπουν άλλες 10 εικόνες του 19ου αιώνα, 10 βιβλία που χρονολογούνται από το 1732 έως το 1888 αλλά και ένας σταυρός αγιασμού που χρονολογείται από το 1857.

Ο έλεγχος της Εφορείας έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου μετά από εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (τον περασμένο Φεβρουάριο) αφού από τον ίδιο ναό έκαναν «φτερά» εικόνες ιστορικής αξίας. Ο ιερέας επίσης παραμένει άφαντος και ενδεχομένως να έχει αποσχηματισθεί, ενώ ακόμη δεν έχει περαιωθεί η έρευνα για να διαπιστωθεί η «τρύπα» στο ταμείο της εκκλησίας, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 140.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις αμέσως επόμενες ημέρες του δημοσιεύματος οι εικόνες… επιστράφηκαν στον ναό αλλά η έρευνα του ΑΤ Τυρνάβου έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες ότι το πρόβλημα με τον «λεηλατημένο» μητροπολιτικό ναό του Τυρνάβου είναι «μεγαλύτερης έκτασης».

Σε χώρο λοιπόν ευθύνης του μητροπολιτικού ναού του Τυρνάβου, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας διενήργησαν τον έλεγχο με βάση κατάλογο που είχε η Εφορεία στη διάθεσή της από απογραφή που διενεργήθηκε από την ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το 1990.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε λοιπόν ότι από την εκκλησία έχουν κλαπεί 10 εικόνες ιστορικής αξίας που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, ένας σταυρός αγιασμού του 1857 καθώς και 10 συνολικά βιβλία διαφόρων ετών, από το 1732 έως το 1888 («Λειτουργικό», «Πεντηκοστάριο», «Ακολουθία Οσίου Γεδεών του νέου», «Τριώδιον» και «Μηνιαία» διαφόρων μηνών).

Ως προς το τυπικό της υπόθεσης, η έρευνα του ΑΤ Τυρνάβου καταλήγει στη διαπίστωση ότι εικόνες και κειμήλια έχουν αφαιρεθεί από χώρο της εκκλησίας «χωρίς να υπάρχουν ίχνη παραβίασης», όπως επίσης ουδέποτε «δηλώθηκε κλοπή»

Ενώ ως προς το επίμαχο, της αναζήτησης δηλαδή των δραστών, η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», καταλήγει χωρίς να εστιάζει σε συγκεκριμένους δράστες με δεδομένο και το πλήθος των υπηρετούντων τις τελευταίες δεκαετίες στον επίμαχο ναό καθώς είναι βέβαιο ότι οι κλοπές δεν έγινε πρόσφατα αλλά τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου σεβ. Ιερώνυμος ζήτησε εξαρχής την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ο κατάλογος των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης που «σκανδαλίζει» τον Τύρναβο.

  Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here