Λάρισα:Το ζευγάρι των 70 χρόνων γάμου!

1010

Της Νατάσας Πολυγένη

Ενα ζευγάρι από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας πιθανότατα να κατέχει τον άτυπο τίτλο του μακροβιότερου έγγαμου βίου, αφού παντρεύτηκε το 1950 και παραμένει ενωμένο και ευτυχισμένο μέχρι σήμερα. Ο Παναγιώτης Ιορδανίδης 90 ετών και η Ελένη Σιδηροπούλου 89 ετών σήμερα, στις 7 Μαΐου είχαν την πλατινένια επέτειο γάμου τους. Γιόρτασαν 70 χρόνια γάμου, 70 χρόνια κοινής πορείας. Μια διαδρομή που τους χάρισε 5 κόρες, 9 εγγόνια και 12 δισέγγονα. Οι δύο τους, μέσα από επτά δεκαετίες γάμου, αποτελούν μία ιστορία ακλόνητης αγάπης και αφοσίωσης.

Το ζευγάρι μοιράζεται μέσω της «Ε» τη σοφία τους και τα μυστικά για έναν πετυχημένο γάμο που μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ο κύριος Παναγιώτης και η κυρία Ελένη παντρεύτηκαν με προξενιό. Ένα βράδυ ο πατέρας του κυρίου Παναγιώτη έδωσε τα χέρια με τον συμπέθερο και όλα πήραν τον δρόμο τους. Νέα παιδιά και οι δύο, 20 χρονών εκείνος, 19 εκείνη, μεγάλωσαν μαζί, έγιναν ζευγάρι, φίλοι, συνεργάτες. Δούλεψαν σκληρά, μόχθησαν για να δημιουργήσουν βιός και οικογένεια και ακόμη σκληρότερα για να κρατηθεί η οικογένεια ενωμένη. Κάνανε όλες τις δουλειές, στα χωράφια, στα ζώα, όπου υπήρχε μεροκάματο πήγαιναν. Η ζωή τους δουλειά και σπίτι.
«Σήμερα τα νέα ζευγάρια δεν έχουν υπομονή.

Με την πρώτη δυσκολία τα παρατάνε, διαλύουνε τα σπίτια τους. Φυσικά και θα ανταλλάξεις λόγια με τον άνθρωπό σου. Πρέπει να έχεις λογική. Τη μια στιγμή μπορεί να είσαι φωτιά και να καις τον άλλο, μετά όμως πρέπει να είσαι λογικός, να κάνεις πίσω. Με το εγώ ο ένας και το εγώ ο άλλος κανείς δεν κερδίζει. Η οικογένεια σε δένει. Στα χρόνια τα δικά μου δεν διαλύαμε τις οικογένειές μας. Τέτοια σκέψη δεν κάναμε ποτέ» λέει ο κ. Παναγιώτης.
Ο κύριος Παναγιώτης μετρά τις κουβέντες του και καμαρώνει για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Έχω 5 κόρες την Αθηνά, τη Χριστοδούλα, τη Σωτηρία, τη Σοφία και τη Γεωργία. Οι τρεις ζουν στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη, αλλά παρηγοριέται γιατί έχει τη Σοφούλα του κοντά και την εγγονή που, όπως λέει και ο ίδιος, είναι καλύτερη και από κόρη. «Δεν μας άφησαν ποτέ να νιώσουμε μοναξιά.

Κάθε μέρα θα χτυπήσουν την πόρτα μας. Και τον καιρό της πανδημίας έρχονταν καθημερινά να μας αφήσουν ένα πιάτο φαγητό στη βεράντα, να ανταλλάξουμε μια κουβέντα. Κανένα παράπονο δεν έχω από τα παιδιά μου» λέει.
Στην ερώτηση ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή τους αναφέρει «Για μένα δύσκολα ήταν στην Κατοχή. Δύσκολα ήταν όταν έφυγε από τη ζωή ο γαμπρός μου πριν 7-8 χρόνια. Όλα τα άλλα δεν είναι δυσκολίες».
Το ηλικιωμένο ζευγάρι τώρα πια δρέπει τους καρπούς των κόπων του.

Απολαμβάνουν την αγάπη που τους προσφέρεται απλόχερα από την πολυμελή οικογένειά τους και τις στιγμές γύρω από το τραπέζι. «Το μικρότερο τραπέζι μας έχει 13 άτομα, αν μαζευτούμε όλοι είμαστε καμιά εικοσαριά» λέει και δοξάζει τον Θεό που μέχρι τώρα και εκείνος και η σύζυγός του δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Μικροπροβλήματα όπως όλοι έχουμε. Μόνο η Ελένη είχε βγάλει μία φορά τον γοφό της, αλλά όλα καλά. Στα πόδια μας είμαστε» λέει.
Όση ώρα μιλά ο κύριος Παναγιώτης, η σύζυγός του είναι δίπλα του, τον ακούει και επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο η συμβουλή του στα νέα ζευγάρια είναι «Ο γάμος θέλει δουλειά, υπομονή, υποχωρήσεις και κατανόηση. Δεν πρέπει να τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία. Όταν κάνεις οικογένεια πρέπει να κάνεις αγώνα για να την κρατήσεις».

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here