Λαρισαίων Κοινόν: ΟΧΙ στην διάλυση του ΚΕΘΕΑ

263

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, ένας από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων και σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.
Σήμερα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά, σε 29 πόλεις και 19 σωφρονιστικά καταστήματα, οι οποίες σε ετήσια βάση προσφέρουν υπηρεσίες σε 15.000 αποδέκτες, ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους. Έρευνεςτεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα και οικονομική ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ. Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν, με σεβασμό στο απόρρητο και τις αρχές δεοντολογίας.Το ΚΕΘΕΑ, από το 1983 ,με θεραπευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης,αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και χωρίς την χορήγηση υποκατάστατων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης.
Από το φθινόπωρο του 2019, όταν η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέτρεψε το “αυτοδιοίκητο” που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας, το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Ο υπουργός Υγείας, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, διαβεβαίωνε ότι θα το “εξυγιάνει” και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο. Δυστυχώς, αντί για αναβάθμιση του κομβικού ρόλου και ενίσχυση του ανεκτίμητου έργου του ΚΕΘΕΑ, με σχέδιο νόμου επιχειρεί να το μετατρέψει σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:
• Συρρικνώνει θεραπευτικάκαι επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
• Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ.
• Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενοσυμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
• Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
• Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικόχαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργοσε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, μεγαλώνουν. Παρουσιάζεται προσχηματικά, μία fasttrack διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση. Εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικάτο μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας. Παράλληλα επιχειρείται η ανατροπή της θεραπευτικής πρακτικής με τη δημιουργία ξενώνων διαμονής και κέντρων σωματικής αποτοξίνωσης. Επιλογή που όλοι όσοι έχουν εντρυφήσει στην θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, αντιλαμβάνονται ότι επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα της θεραπείας που δεν στέκεται μόνο στη σωματική αποτοξίνωση από τις ουσίες αλλά μπαίνει βαθύτερα μέσα απόπρογράμματα ψυχολογικής υποστήριξης στα μέλη της κοινότητας και τις οικογένειές τους, στις αιτίες που οδήγησαν στη χρήση ουσιών.
Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» πιστεύει ότι τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια ήταν τοαποκούμπι για χιλιάδες τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Προγράμματα απεξάρτησης «στεγνά» χωρίς τη χρήση υποκατάστατων και κυρίως δωρεάν, ανοικτά για όλους. Έχοντες και μη έχοντες. Το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, καταργεί όλα τα όργανα διοίκησης τα οποία ήταν οριζόντια και συμμετοχικά, αντικαθιστώντας τα από μια διοικητική πυραμίδα που είναι αυταρχική και περιοριστική και η οποία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το μοντέλο της κοινότητας. Το προσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να υπάρξει ουσιαστική και δημοκρατική διαβούλευση με την συμμετοχή όλων των πλευρών. Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει να υπάρξει ψήφισμα που θα στηρίζει την συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ για να συνεχίσει να βρίσκεται αποτελεσματικά δίπλα στην ελληνική κοινωνία δεν είναι ο ασφυκτικός πολιτικός έλεγχος και η χειραγώγηση από πλευράς Υπουργείου, αλλά μια καινοτόμα λύση αντάξια της ιστορίας και της προσφοράς του, που δεν θα έρχεται να φαλκιδεύσει το αυτοδιοίκητο αλλά να το διευρύνει. Η διασύνδεση του με τον δημόσιο τομέα μέσω εκπροσώπων του, που έως έναν βαθμό ήδη υπήρχε, μπορεί να ενισχυθεί με την εκπροσώπηση και του Υπουργείου Οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως την επιταγή για έλεγχο και από την Πολιτεία και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη χρηστή διαχείριση που υπήρξε ανέκαθεν βασική δέσμευση του Οργανισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here