Λαρισαία φοιτήτρια ανάμεσα στην ομάδα που απέσπασε σπουδαία διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό

510

Με αργυρό μετάλλιο διακρίθηκε η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2018, στη Βοστώνη, για το πρότζεκτ «Galene», το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «γενετικής εργαλειοθήκης». Ανάμεσα στην ομάδα και η Λαρισαία Υβόνη Γιαννούλα (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ).

Η «γενετική εργαλειοθήκη» θα καθιστά εφικτό τον ακριβή έλεγχο των βιολογικών συστημάτων, χωρίς διακυμάνσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα πάνω στη Συνθετική Βιολογία.

Η ομάδα σχεδίασε και παρουσίασε μια σειρά καινοτόμων βιολογικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας πειραματικές μεθόδους και προσεγγίσεις συνθετικής βιολογίας, με τις οποίες επιτυγχάνεται ελεγχόμενη γονιδιακή έκφραση πρωτεϊνών.«Η συνθετική βιολογία είναι ένα νέος, σύγχρονος κλάδος που σχετίζεται με τη βιολογία, όμως είναι ιεπιστημονικός. Η δικιά μας ομάδα είναι διεπιστημονική, έχει άτομα από τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Πληροφορικής και Χημικών Μηχανικών. Αυτό συνέβαλε στο να κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε ένα πρότζεκτ με πληθώρα εφαρμογών.
Ουσιαστικά, εκείνο που θέλαμε ήταν να ελέγχουμε την έκφραση των γονιδίων σε μοριακό επίπεδο. Προσπαθήσαμε, χτίσαμε συστήματα, εμπνεόμενοι από προηγούμενες εργασίες και δουλειές. Ο σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μια γενετική εργαλειοθήκη, για να μπορέσουμε να προάγουμε την έρευνα στη συνθετική βιολογία και να έχουμε τον ακριβή έλεγχο των βιολογικών συστημάτων χωρίς διακυμάνσεις. Οι εφαρμογές του συστήματος αυτού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της απόδοσης παραγωγής και περιορισμό των διακυμάνσεων σε πειραματικά δεδομένα, με προεκτάσεις στους τομείς της υγείας, υπολογιστικής βιολογίας και γενετικής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπροσωπώντας την ομάδα iGEM Thessaloniki, η φοιτήτρια Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Υβόνη Γιαννούλα.
Υπεύθυνος του έργου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η δράση, είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης. Η ομάδα λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του κ. Βιζιργιανάκη, του καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιου Μόσιαλου και της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας, Δήμητρας Ντάφου.
Τα μέλη της ομάδας, η οποία διακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών, είναι οι φοιτητές: Αλέξανδρος Γιαννόπουλος- Δημητρίου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Υβόνη Γιαννούλα (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Παντελής Κυριακίδης (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Γρηγόριος Κυρπιζίδης (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και η Υβόννη Ξεσφύγγη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ). Η ομάδα συμπληρώνεται από τους φοιτητές Ιωάννη Αλεξόπουλο (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και Παναγιώτη Καρατάκη (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ).

Την ομάδα υποδέχτηκε σήμερα και συνεχάρη ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» διοργανώνεται από το iGEM Foundation. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας και την ανάπτυξη μίας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας.

Ξεκίνησε το 2003 ως ένας φοιτητικός διαγωνισμός στο MIT και αποτελεί πλέον έναν θεσμό που έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5.000 περίπου διαγωνιζόμενοι από κορυφαία πανεπιστήμια (Cambridge, Oxford, Harvard) από περισσότερες από 40 χώρες και περισσότεροι από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Πηγή: ΑΠΕ, zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here