Λάρισα: Το ΣΟΕΔ ζητά μοριοδότηση μαθητών των σεισμόπληκτων περιοχών

341

Μοριοδότηση Μαθητών Γ΄Λυκειου των σεισμόπληκτων περιοχών Ν. Λάρισας ζητά με επιστολή του, το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ).

Αναλυτικά:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
(Σ.Ο.Ε.Δ)

Αρ. Πρωτ. 01/2021
Βόλος, 26 Μαρ 2021

Προς : Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή

Θέμα: Ειδική Μοριοδότηση για Μαθητές Γ΄ Λυκείου Σεισμόπληκτων Περιοχών.

Αξιότιμη κα Υπουργέ

Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων μια επιστολή απόγνωσης ενός γονέα που κατοικεί με την οικογένεια του σε πόλη του Νομού Λάρισας, στην οποία πρόσφατα ο καταστροφικός σεισμός άφησε τα αποτυπώματα του. Σας μεταφέρουμε αυτούσιο απόσπασμα της επιστολής του:

Ο ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 3/3/21 που έπληξε ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή μεταξύ των πόλεων της Λάρισας – Τυρνάβου και Ελασσόνας, σε συνδυασμό με τους επίσης ισχυρούς μετασεισμούς (5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο ισχυρότερος στις 6/3/21 με δεκάδες άλλους μετασεισμούς μεταξύ 4-5 βαθμών) και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν (κατοικίες γκρεμισμένες ή ακατάλληλες, σχολικές μονάδες επίσης ακατάλληλες ή έστω επί μακρόν κλειστές για προληπτικούς λόγους), συνετέλεσε στο μέγιστο βαθμό στον ολικό «εκτροχιασμό» των μαθητών της Γ΄ Λυκείου από το στόχο τους. Υπό τις συγκεκριμένες είναι φύσει αδύνατο για έναν μαθητή να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο έργο του, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μελέτη και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συμπληρωματικά και σε ρόλο επικουρικό τον ιδιωτικό τομέα και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όπου εκεί τα προβλήματα είναι παρόμοια, αν όχι πιο οξυμένα.

Η σεισμική δραστηριότητα έχει διαμορφώσει ένα νέο, εντελώς διαφορετικό τοπίο, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο χώρος της παιδείας και μπορούμε όλοι μας να αντιληφθούμε το βάθος και την έκταση του προβλήματος (που πέραν της υλικής διάστασης έχει και σημαντικές συναισθηματικές και ψυχικές προεκτάσεις), που απ’ ότι φαίνεται μέχρι σήμερα έχουν δυστυχώς διαλάθει της προσοχής των αρμόδιων Υπουργείων. Η προετοιμασία των υποψηφίων για τις Γενικές Εξετάσεις (Πανελλήνιες Εξετάσεις) στις πληγείσες περιοχές έχει πλέον καταστεί προδήλως ανεπαρκής, με δεδομένο ότι οι προσκληθείσες ζημίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς μετασεισμούς έχουν οδηγήσει τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρείας». Σε κάθε περίπτωση, στο μετασεισμικό περιβάλλον των Δήμων Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας, ακόμη και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση (πέραν της διακοπής για 1 εβδομάδα και πλέον σε τοπικό επίπεδο) δεν είναι αυτονόητη για την μαθητική κοινότητα λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας και λόγω των αντικειμενικών συνθηκών (συχνότητα ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, διαμονή πολλών μαθητών σε δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες ή σε συγγενικές/ φιλικές κατοικίες, χωρίς δυνατότητα ή ευχέρεια πρόσβασης στο διαδίκτυο – σταθερή τηλεφωνία).

Ως ΣΟΕΔ θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πληγείσες περιοχές του Ν. Λάρισας, από την πρόσφατη σεισμική ακολουθία, έχει δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ των εκεί μαθητών της Γ’ Λυκείου με τους «συναγωνιζόμενούς» τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαστε δέκτες καθημερινά της ανησυχίας και της αγωνίας ότι, λόγω προφανώς ανωτέρας βίας, τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα τέκνα τους κατ΄ ελάχιστο θα τα αδικούν ως μαθητές.

Ορμώμενοι από όλα τα ανωτέρω και γνωρίζοντας την ευαισθησίας που έχετε προσωπικά για κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και βοήθειας, παρακαλούμε όπως ενσκήψετε και στην εν λόγω περίπτωση και δώσετε λύση κατά την κρίση σας.

Εισηγητές θέματος τα μέλη Ν. Λάρισας Ντιντιός Θωμάς, Ξανθόπουλος Ιωάννης, Καραθάνος Ευάγγελος soed2021@gmail.com

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

Με ιδιαίτερη τιμή και εκτίμηση

Ο                                                                                          Ο
Πρόεδρος                                                                    Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Κοντούρης                                                     Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here