Λάρισα: Tα mega φωτοβολταϊκά που επιδιώκουν τη “βούλα” της Στρατηγικής Επένδυσης

496

Δυναμικά έχει μπει το πρώτο τρίμηνο του 2021 όσον αφορά τα ενεργειακά έργα και συγκεκριμένα τα έργα ΑΠΕ. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αναμένονται οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για σημαντικά έργα ΑΠΕ προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019.

Μιλάμε για 4 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον οργανισμό Enterprise Greece. Οι προτάσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φωτοβολταϊκά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων οριοθετούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνδυασμένη συνολική ισχύς τους υπολογίζεται περί τα 2.2 GW, ενώ το ποσό των επενδύσεων ξεπερνά το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα δύο φωτοβολταϊκά που θα περάσουν από ΔΕΣΕ
Η πρώτη στρατηγική επένδυση, η οποία αναμένεται να περάσει σύντομα από τη ΔΕΣΕ, είναι αυτή του Ομίλου Καράτζη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Συνολικά η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση 362,75 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα αποτελείται από 52 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι χωροθετούνται στο Κιλκίς και τη Λάρισα.

Η έτερη επένδυση που περιμένει να πάρει και αυτή σύντομα τη βούλα της Στρατηγικής Επένδυσης είναι τα φωτοβολταϊκά της Ενιπέας-Archirodon στη Θεσσαλία.

Το υπό ένταξη έργο αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh.

Το ύψος της προτεινόμενης επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα που βρίσκονται στο Δήμο Φαρσάλων.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν τις πιο έτοιμες για ένταξη στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο, καθώς έχει λήξει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece και η εν τέλει αξιολόγηση από τη ΔΕΣΕ, όπου και θα δοθεί επισήμως η σφραγίδα της Στρατηγικής Επένδυσης.

Τα δύο νέα φωτοβολταϊκά προς αξιολόγηση
Δύο ακόμα προτάσεις έχουν υποβληθεί στον ειδικό αυτό φορέα και αφορούν τα φωτοβολταϊκά της Energoplan και της ολλανδικής εταιρίας ICONIUM VENTURES BV.

Η επένδυση της Energoplan αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Το έργο έχει “βαφτιστεί” Energoplan SA Group PV Project – N.Greece και προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Έβρο.

Τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.2 GW κοστολογούνται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για ένα ακόμη ενεργειακό έργο-μαμούθ στη χώρα μας.

Η δημόσια διαβούλευση για το έργο έχει λήξει και, εφόσον προχωρήσουν οι αιτήσεις του Ομίλου Καράτζη και της ΕΝΙΠΕΑΣ-Archirodon, θα μπει και αυτό σε τροχιά αξιολόγησης από το Δ.Σ. Του Enterprise Greece.

Η τελευταία και πιο πρόσφατη πρόταση προς ένταξη στις Στρατηγικές επενδύσεις είναι αυτή της ολλανδικής ICONIUM VENTURES BV, η οποία μέσω της Claritas Hellas Energy BV επιδιώκει την εγκατάσταση 5 φωτοβολταϊκών πάρκων στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Το project έχει την ονομασία Claritas Hellas Energy B.V. PV Project και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 604 MW ενώ το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει υποβληθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2020 στο Enterprise Greece και αποτελεί την πιο “καινούργια” μεταξύ των παραπάνω, καθώς τελεί ακόμα υπό δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Απριλίου.

Πηγή: ypodomes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here