Λάρισα: Συγκλονιστική καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

277

Ένα απίστευτο περιστατικό πολλαπλής αστυνομικής αυθαιρεσίας φέρεται να διαδραματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα με θύτη αστυνομικό που υπηρετεί στην Αθήνα και θύμα την ηλικιωμένη πεθερά του την οποία ο δράστης είχε πάει να επισκεφθεί μαζί με την κόρη της και τα δύο τους παιδιά -ενός βρέφους και ενός τετράχρονου- για ολιγοήμερες διακοπές.

Τι καταγγέλλει η δικηγόρος της παθούσας

Τα όσα καταγγέλλει η δικηγόρος της παθούσας είναι συγκλονιστικά:

«Η εντολέας μου δέχτηκε επίθεση από το γαμπρό της χθες το βράδυ μέσα στο σπίτι της. Είναι 75 ετών, Ιταλίδα, που δεν χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. Φιλοξενεί την οικογένειά της κόρης της και τον γαμπρό της για 10 ημέρες. Έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του. Πρόκειται για εν ενεργεία αστυνομικό, ο οποίος υπηρετεί στην Αθήνα.   Η μόνιμη κατοικία της εντολέως μου είναι στη Λάρισα. Είχαν έρθει για διακοπές μαζί με τη σύζυγό του και κόρη της εντολέως μου. Έμειναν στο σπίτι. Οι προπηλακισμοί και τα χτυπήματα ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα. Της απαγορευόταν να βγει από το δωμάτιό της. Υπάρχει μία αντιπαλότητα, η οποία έχει ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια γιατί διεκδικεί ο γαμπρός το σπίτι. Θέλει το σπίτι για εκείνον.

Χθες, η γυναίκα, επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει η ίδια με την αστυνομία πήρε τηλέφωνο την δεύτερη τη κόρη της στην Αθήνα και της ζήτησε βοήθεια.  Φώναζε “βοήθεια – βοήθεια, με χτυπάει”. Εκείνη επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας, τους ανέφερε την υπόθεση και εκείνοι έστειλαν περιπολικό. Στο σπίτι οι αστυνομικοί ήταν πάρα πολύ ήρεμοι με τον δράστη. Ο δράστης αρνήθηκε το οτιδήποτε.

Η γυναίκα είναι ανοσοκατεσταλμένη, έχει κάνει μαστεκτομή και λεμφανεδεκτομή. Την χτυπούσε στο χέρι αυτό το οποίο είναι πρησμένο επειδή έχει υποστεί και χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και αυτή τη στιγμή είναι με βαριά φαρμακευτική αγωγή. Το χέρι αυτό είναι πρησμένο. Οι αστυνομικοί αφού συζήτησαν, λοιπόν, με τον δράστη και όχι με την εντολέα μου, για την οποία δεν υπήρχε εκεί  κάποιος για να την υποστηρίξει τόσο εκείνη όσο και τα δίκαιά της, την έβαλαν στο περιπολικό.

Η επικοινωνία αυτή έχει και συνέχεια. Όταν μου είπε ότι θα την ρωτήσει εκείνη την ώρα εγώ εξερράγην. Είπα ότι “πρόκειται για αυτεπάγγελτο αδίκημα, έχετε υποχρέωση να συντάξετε εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, δεν τίθεται ζήτημα τι θέλει και τι δεν θέλει το θύμα. Είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα». Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα σε τίποτα. Πήγε συνάδελφος από τη Λάρισα χθες το βράδυ στις εντεκάμισι η ώρα, μίλησε με την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε στο τηλέφωνο ότι καλά έκαναν και δε συνέταξαν έκθεση για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, γιατί δεν υπάρχουν εμφανείς εκχυμώσεις. Τηλεφώνησα ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα, τους είπα ότι θα κινηθώ νομικά εφόσον δεν πράξουν τα δέοντα και σήμερα που έφτασα εκεί μου έδωσαν να διαβάσω την δικογραφία.

Στην κατάθεση της εντολέως μου έλεγε ότι “δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη του δράστη και δεν επιθυμώ να εξεταστώ από ιατροδικαστή ούτε να προσέλθω στο νοσοκομείο, γιατί είμαι πάρα πολύ ταλαιπωρημένη”. Λέω, “τα είπε αυτά;”. Επέμεινα πάρα πολύ στην αξιωματικό υπηρεσίας και τέλος πάντων μού είπε η αξιωματικός υπηρεσίας ότι είχαν συντάξει τελικά την εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης. Κανονικότατα, της την είχαν επιδώσει χθες στις 00:30, αλλά φτάνοντας στην εισαγγελέα σήμερα με ενημέρωσε η εισαγγελέας της υπηρεσίας η οποία είναι και ποινικής διώξης ότι χθες το βράδυ επέμεναν από το Αστυνομικό Τμήμα με το οποίο επικοινώνησε η ίδια, -αφού εκείνοι ως όφειλαν την κάλεσαν πρώτοι- και από το Τμήμα επέμεναν ότι η κυρία δεν θέλει να ασκήσει ποινική δίωξη.

Σήμερα που μίλησα στο θύμα, που όπως έχω αναφέρει είναι Ιταλίδα όπως και δεν έχει πάρα πολύ καλή αντίληψη της ελληνικής γλώσσας, της λέω:  “Eσείς, δεν θέλατε την ποινική δίωξη;”.  Και με κοιτούσε η γυναίκα με απορία. Δεν καταλάβαινε τι σημαίνει αυτό, δεν καταλάβαινε τι σημαίνει ποινική δίωξη. Της λέω μετά:  “Δεν θέλετε να του κάνετε μήνυση;”. Και μου λέει, “του έκανα”. Γνωρίζει την μήνυση ως λέξη, δεν ξέρει την έκφραση “άσκηση ποινικής δίωξης”, δεν ξέρει τι σημαίνει. Εννοείται, λοιπόν, ότι χρησιμοποιήθηκαν λέξεις οι οποίες είναι άγνωστες προς το θύμα και οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν κατέχει καλά την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να την παραπλανήσουν και να κάνει ψευδείς δηλώσεις στην κατάθεση της, τις οποίες βεβαίως θα ανακαλέσουμε. Σήμερα περνάμε αυτόφωρο και θα ανακαλέσουμε ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για απόπειρα συγκάλυψης κατ’ επανάληψιν. Στη δεύτερη κόρη της που ενημέρωσε την Αστυνομία έφτασαν να της πουν χθες μέχρι και ότι  η Λάρισα δεν έχει ιατροδικαστή και ότι ιατροδικαστής υπάρχει μόνο στην Θεσσαλονίκη και θα πρέπει η γυναίκα να πάει στην Θεσσαλονίκη για να εξεταστεί. Ειπώθηκε ακόμα κι αυτό κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια.

Ο δράστης, βεβαίως, και έχει συλληφθεί. Η εισαγγελέας που κατανοεί πολύ καλά την υπόθεση μας έστειλε  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο προκειμένου να εκδικαστεί υπόθεση. Εγώ θα ζητήσω αναβολή, ώστε να προσκομίσουμε και την ιατροδικαστική έκθεση καθόσον ακόμα και τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η εξέταση. Η υπόθεση φαντάζομαι θα εκδικαστεί εντός των επόμενων ημερών, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η γυναίκα, όταν την είδα σήμερα το πρωί, ήταν σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε, ήταν ολομόναχη, δεν είχε κάποιον να την βοηθήσει, και ζήτησα από την εισαγγελέα να φροντίσει για την απομάκρυνση ενός τόσο επικίνδυνου ανθρώπου. Έχει κάνει και ο ίδιος μήνυση, επίσης, στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Λέει ότι το θύμα φώναζε πάρα πολύ και χτύπαγε τις πόρτες. Και ακόμα, ότι το θύμα τον απείλησε ότι θα τον διώξει από την Αστυνομία. Αυτά βεβαίως είναι αστειότητες, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο δράστης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να νιώθει απειλή από μία γριούλα η οποία είναι άρρωστη και δεν έχει οποιαδήποτε δυνατότητα να του κάνει το οτιδήποτε».

Το ethnos.gr επικοινώνησε και με πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες επισημαίνουν ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις και από τις δύο πλευρές και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ αναφορικά με το θύμα σημειώνουν ότι ανήκει στο πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και η ηλικία του είναι 61 ετών.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here