Λάρισα: Στη δουλειά με τα παιδιά;

1033

Μεγάλο θέμα προκύπτει από αύριο Δευτέρα για τις εργαζόμενες μητέρες, κυρίως τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, αφού με το άνοιγμα των περισσότερων κλάδων του λιανεμπορίου επιστρέφουν στα καταστήματά τους, στα γραφεία και στις κάθε είδους δραστηριότητές τους. Και μπορεί στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα να δόθηκε μία σχετική λύση, αυτή της γονικής άδειας ειδικού σκοπού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όμως παραμένουν μετέωροι.

Κι αυτό γιατί εφόσον οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και τα Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι 1η Ιουνίου, όπου πιθανόν σύμφωνα με το Υπουργείο θα ανοίξουν (αν και έντονη είναι η φημολογία ότι δεν θα λειτουργήσουν καθόλου) δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς τα μικρά παιδιά, ειδικά τώρα που οι επιστήμονες τονίζουν ότι η λύση του παππού και της γιαγιάς, όχι απλά δεν συνιστάται, αλλά απαγορεύεται αν θέλεις να προστατεύσεις αυτούς τους ανθρώπους από τον σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό. Φυσικά και οι ιδιωτικές δομές τέτοιου είδους είναι κλειστές, ενώ η λύση της γυναίκας – νταντάς στο σπίτι, δεν “φαντάζει” ιδανική αφού μετά από τόσους μήνες οικονομικής απραξίας μάλλον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ή υπάρχει για ελάχιστους…

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί τον Αύγουστο αλλά ούτε και το πρόγραμμα κατασκήνωση στην πόλη που επίσης ήταν αναγκαία προγράμματα για κάποιες οικογένειες.

Σχετική είναι και η λύση της γονικής άδειας ειδικού σκοπού για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι εργοδότες, μετά την ήδη καταστροφική οικονομικά περίοδο  που έμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις, σίγουρα δεν θα είναι πολύ θετικοί στο γεγονός να λείπουν οι υπάλληλοι με άδεια.

Και φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την ασφάλεια όλων, όμως δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί και το γεγονός ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν άλλη λύση, ούτε καν αυτή την έσχατη του παππού και της γιαγιάς;

Όλα δείχνουν ότι η μετα – κορονοϊού εποχή θα είναι πολύ δύσκολη για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και αν θέλουμε η οικονομία να ανακάμψει, θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να στηρίξει εργαζόμενους και επαγγελματίες.

                                                                                                                                 Φ.Γ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here