Λάρισα: Σπίτια ερείπια σε τιμές …ανακτόρου! (ΦΩΤΟ)

163

Σε Γολγοθά μετατρέπεται η προσπάθεια ανεύρεσης ακινήτου τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση. Η Λάρισα μετατρέπεται σε Λονδίνο με τη διαφορά όμως, ότι οι μισθοί παραμένουν… Ελλάδας και όχι Αγγλίας!

Γκαρσονιέρες, δυάρια αλλά και μεγαλύτερα διαμερίσματα του ’60 και του ’70, νοικιάζονται αλλά και πωλούνται σε τιμές ανακτόρου! Η έλλειψη ακινήτων τα τελευταία χρόνια, η σχεδόν μονοψήφια δραστηριότητα στις νέες οικοδομές, αλλά και η εκμετάλλευση ορισμένων, της έλλειψης ακινήτων, έχει ως αποτέλεσμα ένα διαμέρισμα 50ετίας να πωλείται κοντά στα 100.000 ευρώ, τιμή που πριν λίγα χρόνια, σχεδόν αγόραζε κάποιος καινούργιο.

Οι κόκκινες και πράσινες τουαλέτες της δεκαετίας του 80 περιγράφονται ως “Εξαιρετικό διαμέρισμα”, φωτεινό, στο κέντρο κτλ, ενώ τα περισσότερα από αυτά για να κατοικηθούν θα πρέπει να επενδύσει ο αγοραστής τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα, στην ριζική ανακαίνιση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη γνωστή πλατφόρμα Spitogatos, διαμέρισμα 80 τμ του ’90, δηλαδή 30ετίας, να πωλείται στην τιμή των 149.000 ευρώ! Ενώ νεοδόμητο διαμέρισμα 127 τμ στη Νέα Σμύρνη ξεπερνά το μισό εκατομμύριο αφού η τιμή πώλησης είναι στα 560 χιλιάδες ευρώ!

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην ενοικίαση, καθώς γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια έχουν φτάσει να νοικιάζονται σε τιμές 300 και 500 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μία γκαρσονιέρα μπορεί να φιλοξενηθεί ένα άτομο, με ένα μισθό, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα βασικά έξοδα ενός ακινήτου, τότε ο ενοικιαστής θα πρέπει να εργάζεται μόνο για τα έξοδα του σπιτιού αν είναι υψηλόμισθος. Εάν δε, είναι χαμηλόμισθος, ή παίρνει το βασικό μισθό, απλά δεν μπορεί καν να νοικιάσει με τις τιμές να έχουν “ξεφύγει”.

Στα μεγάλα διαμερίσματα που αναζητούν οικογένειες, η αναμονή για ενοικίαση είναι πολλών μηνών. Οι τιμές είναι τόσο εξωφρενικές για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, που ορισμένα μεσιτικά γραφεία αναγκάζονται να “απολογούνται” σε αρνητικά σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις τους στα social media και να διευκρινίζουν ότι δεν ορίζουν αυτοί τις τιμές και ότι οι τιμές καθορίζονται από τους πωλητές…

Το πρόβλημα είναι πλέον κοινωνικό και απειλείται η βασική ανάγκη του ανθρώπου για κατοικία με τους υπεύθυνους να πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here