Λάρισα: Προσβάσιμα για τα ΑμεΑ γίνονται τα δημοτικά κτίρια

369

Στην προκήρυξη της μελέτης βελτίωσης προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, προκειμένου δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστοι χώροι να γίνουν προσβάσιμα.

Το κτίριο του Δημαρχείου, το «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Ωδείο αλλά και Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν μερικά από τα δημοτικά κτίρια στα οποία – με πολυετή καθυστέρηση – θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Επίσης θα μελετηθεί για να γίνει προσβάσιμη η διαδρομή από τον Μύλο του Παππά, το Αρχαίο Θέατρο έως το Θέατρο ΟΥΗΛ.

Το έργο είναι ενταγμένο στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων («Η Πόλη στο Προσκήνιο») και με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα χρηματοδοτηθεί με 540.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Με βάση και τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπως σημειώνεται και στην περιγραφή του έργου, «ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έχει συμπεριλάβει την υλοποίηση δράσεων για τη διασφάλιση της οριζόντιας και κατακόρυφης, ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας (όπως ηλικιωμένοι, συνοδοί ΑμεΑ, μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, γονείς με παιδικά καροτσάκια, γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις, άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, άσθμα, καρδιακά προβλήματα κ.ά., άτομα σε πανικό κάτω από συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και όσοι μεταφέρουν βάρη)».

Στόχος της μελέτης είναι «τόσο η αξιολόγηση της προσβασιμότητας όσο και η μελέτη εφαρμογής παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, στη συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης όπως αυτή έχει οριοθετηθεί στην εγκεκριμένη στρατηγική ΒΑΑ, με τελικό στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις υποδομές αυτές».

ΚΤΙΡΙΑ

Στην περιγραφή διευκρινίζεται επίσης ότι, η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας αφορά στις εξής δημοτικές υποδομές (με χρήσεις Διοίκησης, Πολιτισμού και Πρόνοιας): Κτίριο Δημαρχείου. «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κτίριο όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη). «Γρηγοριάδειο» Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο. Κτίριο «Παλαιών Σφαγείων» – Διατηρητέο Μνημείο».

Όπως επίσης ο 5ος Παιδικός Σταθμός (κτίριο υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων επί της οδού Ρούσβελτ), 1ος Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ συνοικίας Νέας Σμύρνης, 12ος Παιδικός Σταθμός, 10ος Παιδικός Σταθμός, 9ος Παιδικός Σταθμός, 17oς Παιδικός Σταθμός, 19ος Παιδικός Σταθμός.

ΡΑΜΠΕΣ

Στη μελέτη εφαρμογής «θα γίνει λεπτομερής ανάλυση και επιμέτρηση των προβλεπόμενων εξυπηρετήσεων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στην κάθε υποδομή, και των προδιαγραφών που χαρακτηρίζουν την κατασκευή τους με στόχο την εξασφάλιση της οριζόντιας προσπέλασης (προδιαγραφές διαδρόμων, θυρών, δαπέδων κ.λπ.), της κατακόρυφης προσπέλασης (προδιαγραφές ράμπας, εισόδου, αναβατορίου, ανελκυστήρα, χειρολισθήρες κλιμακοστασίων κ.λπ.) καθώς και άλλες εξυπηρετήσεις (W.C., τηλέφωνο, ψύκτης ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.)».

Επίσης θα μελετηθούν οι προσβάσιμες διαδρομές και ο απαιτούμενος αριθμός τους ανά όροφο, καθώς επίσης και «ο τρόπος διασφάλισης της διαφυγής ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, από το κτίριο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (προστατευμένοι προσβάσιμοι χώροι αναμονής)».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην τεχνική περιγραφή «θα διερευνηθεί το επίπεδο προσβασιμότητας στους κοινοχρήστους χώρους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι) για μια διαδρομή εντός της περιοχής παρέμβασης και συγκεκριμένα στη διαδρομή: «Μύλος του Παππά – Αρχαίο Θέατρο – Δημαρχείο – Περιφέρεια – Προσκήνιο Πολιτισμού».

Η μελέτη θα περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων του δομημένου εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των δημοτών με αναπηρία ή/και των εμποδιζόμενων ατόμων και θα συνδέει τους κοινόχρηστους χώρους με σημεία ενδιαφέροντος υψηλής επισκεψιμότητας. Θα περιλαμβάνει επίσης όλα εκείνα τα «δομικά στοιχεία» των υποδομών κοινοχρήστων χώρων, τα οποία δυνητικά μπορεί να λειτουργούν ως εμπόδια όπως: γεφύρωση επιπέδων, επιφάνειες κίνησης, οδός κίνησης, πρόσβαση σε δημόσια κτίρια κ.λπ., όσο και λίστα ελέγχου προσβασιμότητας σε στάσεις λεωφορείων» καταλήγει η περιγραφή.

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here