Λάρισα: Πανηγυρική αθώωση 7 τελωνειακών υπαλλήλων

378

Με χειροκροτήματα και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα δεκάδες τελωνειακοί υπάλληλοι από διάφορες περιοχές της χώρας έκαναν προχθές αποδεκτή την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία επτά υπάλληλοι του Τελωνείου Λάρισας κρίθηκαν αθώοι.

Η δικαστική περιπέτεια της πρώην προϊσταμένης του Τελωνείου Λάρισας και έξι ακόμη συναδέλφων της – μελών Επιτροπών ξεκίνησε το 2015, όταν παραπέμφθηκαν μετά από μήνυση ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών φύλαξης (σεκιούριτι) της Λάρισας με αφορμή πρόχειρο διαγωνισμό που διενεργήθηκε το 2014 και αφορούσε στη φύλαξη Αποθήκης του Τελωνείου που εδρεύει στο Συκούριο με οχήματα που περιήλθαν στο Δημόσιο (πρώην ΟΔΔΥ).

Η δίκη παρουσίαζε πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, νομικός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παρέστη στην ακροαματική διαδικασία προκειμένου να υπερασπισθεί κατηγορούμενο τελωνειακό, όπως υπέρ τελωνειακών κατέθεσε και Οικονομικός Επιθεωρητής, όταν από την εμπειρία των παρελθόντων ετών, το σύνηθες είναι το Δημόσιο ή και οι ελεγκτές Σωμάτων Επιθεωρητών να καταθέτουν στα Δικαστήρια ως Πολιτική Αγωγή, σε βάρος δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά από τρεις αναβολές η δίκη των Λαρισαίων τελωνειακών ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2019 και μετά από αρκετές συνεδριάσεις, η απόφαση εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα προκαλώντας ανακούφιση στους επτά παραπεμφθέντες τελωνειακούς. Η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της Λάρισας, εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στον πρόχειρο διαγωνισμό μεταξύ των πέντε συνολικά εταιρειών που συμμετείχαν, ωστόσο κατά την επιλογή κατατάχθηκε στην τρίτη κατά σειρά θέση μεταξύ τεσσάρων κριθέντων εταιρειών (σ.σ. η αίτηση συμμετοχής της πέμπτης εταιρείας, δεν έγινε τελικά δεκτή).

Η λαρισαϊκή εταιρεία έκρινε σκόπιμη την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη προσβάλλοντας τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν, η μεν πρώην – καθότι συνταξιοδοτήθηκε – προϊσταμένη του Τελωνείου Λάρισας κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και οι άλλοι έξι τελωνειακοί συνάδελφοί της, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.

Αφού οι τρεις πρώτοι ήταν μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού και οι άλλοι τρεις ήταν μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, με το Δικαστήριο αποδεχόμενο πως δεν υπήρξε δόλος για βλάβη των συμφερόντων της εταιρείας υπηρεσιών φύλαξης και πως δεν υπήρξε παράβαση καθήκοντος, να αθωώνει ομόφωνα τους επτά κατηγορούμενους.

Δεκάδες τελωνειακοί από τη Λάρισα, αντιπροσωπείες από τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη όπως και την Ομοσπονδία Τελωνειακών στην Αθήνα, βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Λάρισα όπου παρά τη δίωρη διάσκεψη του Δικαστηρίου παρέμειναν στην αίθουσα. Για να υποδεχθούν με χειροκροτήματα την απόφαση του κατάμεστου από δημοσίους υπαλλήλους Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, που αθώωσε τους επτά τελωνειακούς, βάζοντας παράλληλα τέλος στην ταλαιπωρία που υπέστησαν αυτά τα χρόνια.

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here