Λάρισα: Οταν η ανασφάλεια πάει στη δουλειά…

407

Νέες συνθήκες εργασίας καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα των «προδιαγραφών» που η εποχή του κορονοϊού θέτει στους χώρους δουλειάς. Όπου όμως, συγκρούεται το δέον με το εφικτό και το επιθυμητό με το ρεαλιστικό. Με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και εργοδότες ή προϊστάμενοι, συχνά να βρίσκονται αντιμέτωποι όταν πρόκειται για μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα των υπηρεσιών, όπου στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται ο πολίτης και η ανάγκη-υποχρέωση να εξυπηρετηθεί.

Μια εικόνα της νέας πραγματικότητας έρχεται από την Εφορία της Λάρισας. Δύο χρόνια μετά τη λειτουργία της ως ενιαίας ΔΟΥ, και τη μετακόμιση εκεί όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών, το κτίριο της οδού Χατζημιχάλη στη Φιλιππούπολη «ελέγχεται» από εργαζόμενους αλλά και συναλλασσόμενους για το αν και κατά πόσο πληροί προδιαγραφές εποχής κορονοϊού. Είναι βέβαιο ότι από τη διοίκηση γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να επιτευχθεί ο βέλτιστος συνδυασμός εξυπηρέτησης πολιτών και ασφάλειας.
Προφανώς κάποια πράγματα είναι εύκολα, άλλα όμως όχι…
Όπως ανέφεραν εργαζόμενοι στην «Ε», ο πρώτος όροφος -κυρίως- του κτιρίου δεν ανταποκρίνεται στα υγειονομικά στάνταρ που θέτει ο ΕΟΔΥ και το Υπ. Οικονομικών. Εκεί στεγάζονται οι βασικότερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, όπως τα τμήματα Εισοδήματος, ΦΠΑ και Αυτοκινήτου, το Μητρώο και το Πρωτόκολλο. Τμήματα και με πολλούς εργαζόμενους, οπότε τίθεται ένα ζήτημα για τη χωροταξία και την εγγύτητα των γραφείων τους, αλλά και με πολλούς συναλλασσόμενους.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε, η αναλογία εργαζομένων και γραφείων ανά τετραγωνικά μέτρα χώρου, είναι τέτοια ώστε κάθε άλλο παρά τηρούνται οι στοιχειώδεις αποστάσεις. Με το άνοιγμα δε και των συναλλαγών, ιδίως αυτή την περίοδο κατά την οποία κατατίθενται οι πάσης φύσεως δηλώσεις, ο όροφος κατακλύζεται καθημερινά και από πολίτες.

Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα στον β’ όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία των ελεγκτών.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι επίσης ο αερισμός του κτιρίου και των συγκεκριμένων χώρων. Ο σκελετός του κτιρίου δεν διαθέτει παράθυρα αλλά καταπακτές, που δεν επαρκούν για τον φυσικό αερισμό του. Καθώς δε υπάρχει οδηγία για μη χρήση των κλιματιστικών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση ειδικά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών γίνεται αφόρητη.

Η «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Εφορίας κ. Γιώργο Εμμανουήλ, ο οποίος ευθύς εξαρχής επισήμανε ότι έγκαιρα έγιναν εκείνες οι ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν -στο μέτρο του δυνατού- οι νέες συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στην υγειονομική κρίση.
Σημειώνοντας ότι πρωτεύον ζήτημα για την υπηρεσία παραμένει η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο κ. Εμμανουήλ εξηγεί ότι αρχικά έγινε απολύμανση των χώρων, ενώ η επαφή με τον πολίτη γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Σήμερα η Εφορία λειτουργεί με το 70% της δυναμικότητάς της, καθώς αρκετοί υπάλληλοι δουλεύουν από απόσταση ή κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού. Αυτό συνεπάγεται ότι μεταξύ των υπαλλήλων εκ των πραγμάτων δημιουργούνται και τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στον χώρο. Επιπλέον σε όλα τα τμήματα οι συναλλαγές γίνονται σε γκισέ με τζάμια προστασίας.
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών, ο κ. Εμμανουήλ σημειώνει ότι στην είσοδο της Εφορίας λειτουργεί «ρεσεψιόν», με τους πολίτες να προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και φορώντας προστατευτικές μάσκες.
Στο σημείο αυτό καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλοντας τα αιτήματά τους στις διευθύνσεις: doy.larisas@aade.gr και syzefxis@2396.syzefxis.gov.gr Σε ειδικές δε περιπτώσεις η επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες γίνεται μέσω υπαλλήλου-αγγελιοφόρου.
Πάντως, παραδέχεται ότι ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες υπάρχει ένα ζήτημα με τη χρήση κλιματιστικών και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων. Καταλήγει δε λέγοντας ότι η σημερινή εικόνα της Εφορίας δεν έχει ουδεμία σχέση με τις ουρές και την πολυκοσμία που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν…
Δ.Χ.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here