Η Λάρισα, οι πανέμορφες παραλίες της και οι περσινές γόπες που δε φύτρωσαν ακόμα! ΦΩΤΟ

920

«Μην φυτεύετε τις γόπες των τσιγάρων σας στην άμμο. Οι περσινές δεν φύτρωσαν ακόμα».

Όλοι έχουμε διαβάσει αυτό το “χιουμοριστικό” κείμενο, που κυκλοφορεί στα social media και καυτηριάζει την κακή συνήθεια ορισμένων καπνιστών να σβήνουν τα τσιγάρα τους στην άμμο.

Το πρόβλημα υπάρχει και στην ακτογραμμή των παραλιών της Λάρισας. Τα γαλαζοπράσινα νερά, τις χρυσές αμμουδιές και την απαράμιλλη ομορφιά του πράσινου με μπλέ που συνδυάζουν τα παράλια της Λάρισας, έρχεται να αμαυρώσει η εικόνα με τα εκατοντάδες αποτσίγαρα που έχουν αφήσει πίσω τους οι “καλλιεργητές” γόπας!

Σε όποιο σημείο και αν καθήσεις για το μπάνιο σου σε οργανωμένη παραλία ή όχι, σίγουρα έχεις εντοπίσει γόπες θαμένες γύρω σου. Ειδικά αν υπάρχουν και μικρά παιδιά τα οποία τις πιάνουν πολλές φορές θεωρώντας ότι είναι μέρος της φύσης και τις χρησιμοποιούν σαν παιχνίδι το φαινόμενο σε εξοργίζει ακόμη περισσότερο.

Πρόσφατα άλλη μία ανάρτηση από Λαρισαία που μάζεψε όπως χαρακτηριστικά γράφει στα social media από παραλία του Αγιοκάμπου γόπες, θίγει το θέμα στην ρεαλιστική του μορφή “Εσείς που τις πετάτε στην παραλία το ίδιο ακριβώς κάνετε και στο σπίτι σας;”

Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για εμάς τους ίδιους αποτελούν πηγή μόλυνσης των θαλασσών από το πλαστικό που περιέχουν και τις τοξικές ουσίες. Τα αποτσίγαρα  γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μαζί με τον περιβαλλοντικό οργανισμό MEDASSET, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) τα αποτσίγαρα αποτελούν ποσοστό έως και 38,8% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό των ακτών κάθε χρόνο.

Πολλές φορές έχουν γίνει κινήσεις για το θέμα που θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιούν και να μας κινητοποιούν περισσότερο όλους μας, όπως τον περασμένο Μαϊο που γνωστός ράπερ καθάρισε παραλία 1,5 χιλιομέτρου στη Λάρισα, γεμίζοντας 20 σακιά με σκουπίδια.

Η ευθύνη όλων

Η ευθύνη βαραίνει τους πάντες. Τις αρχές που σίγουρα δεν έχουν πάρει δραστικά μέτρα, τα παραλιακά καταστήματα που ορισμένα δεν έχουν τασάκια, αλλά περισσότερα από όλους εμάς τους ίδιους που πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε συνείδηση και παιδεία για τόσο σημαντικά θέματα.

Αν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ακτές σαν ένα τεράστιο σταχτοδοχείο σβήνοντας άλλοτε κρυφά κι άλλοτε φανερά τα τσιγάρα μας στην άμμο, με το κλασσικό «Έλα μωρέ, μόνο μία γόπα είναι!» ίσως να υπάρχει ελπίδα…

Φανή Γιαννιώτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here