Λάρισα: «Νο kaka» σε πάρκα και πλατείες

1306

Πινακίδες που ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες σκύλων για τις υποχρεώσεις τους, όταν κάνουν βόλτα σε δημόσιους χώρους, τοποθέτησε ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η τοποθέτηση ειδικών συσκευασιών για τη συλλογή των ακαθαρσιών.

Ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος οδηγήθηκε στην παραπάνω κίνηση είναι γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες ζώων, να μην τα παρατούν μετά από ένα χρονικό διάστημα στον δρόμο και να τα στειρώνουν.

Η Διεύθυνση Πρασίνου τοποθέτησε αυτές τις ημέρες τις πινακίδες σε πάρκα και στην κοίτη του Πηνειού, προκειμένου να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι στη βόλτα θα πρέπει ο σκύλος να έχει το λουρί του και ο ιδιοκτήτης να μαζεύει τις ακαθαρσίες, διαφορετικά θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. «Δεν γίνεται να βγάζουν βόλτα τον σκύλο σε χώρους, που βρίσκονται και άλλοι πολίτες, με παιδιά και με άλλα ζώα και να μην έχει ο σκύλος το λουρί του. Επίσης, είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα τους επιβάλλονται πρόστιμα» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος. Βάσει νομοθεσίας τα τετράποδα επιτρέπεται να μπαίνουν στα πάρκα, μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, πάντοτε με το λουράκι τους. Είναι υποχρέωση όλων όσοι έχουν σκύλο να φροντίζουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σεβόμενοι το περιβάλλον της πόλης, τους συμπολίτες, αλλά και τα υπόλοιπα ζώα που κινούνται στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν ειδικά δοχεία «no kaka» που θα περιέχουν χάρτινη οικολογική συσκευασία για την περισυλλογή ακαθαρσιών.

Ο νόμος δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνουν βόλτα οι ιδιοκτήτες με τον σκύλο τους. Επιβάλλει όμως οι ιδιοκτήτες να μαζεύουν τα κόπρανα του κατοικίδιου. Αν δεν το κάνουν τότε οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να το καταγγείλουν στην Αστυνομία η οποία μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο νόμος επίσης προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κρατά τον σκύλο του από το λουρί και όχι να τον έχει ελεύθερο, καθώς και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ. Ο νόμος εξάλλου το λέει ξεκάθαρα ότι στις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

 Ζωή Παρμάκη

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here