Λάρισα: Εισαγγελέας «ακύρωσε» Χαιρετισμούς – Για εξηγήσεις κλήθηκαν ιερέας και επίτροπος

473

Για εξηγήσεις κλήθηκαν προχθες το πρωί από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή, ένας ιερέας αλλά και ένας επίτροπος εκκλησίας των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών στη Λάρισα, μετά την ανακοίνωση για λειτουργία ναού.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η ανακοίνωση της εκκλησίας που υπάγεται στην Μητρόπολη ΓΟΧ Λαρίσης και Πλαταμώνος, με την οποία διευκρινιζόταν προς τους πιστούς ότι με αφορμή τους χθεσινούς Δ’ Χαιρετισμούς, η εκκλησία -στην οδό Λάππα στο κέντρο της Λάρισας- θα παρέμεινε ανοικτή «για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή» διευκρινίζοντας ωστόσο προς τους πιστούς ότι ο καθένας πρέπει να λάβει «τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού».

Ο ιερέας αλλά και ένα μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής κλήθηκαν και εμφανίσθηκαν ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τζαμαλή, με τον συνήγορο των δύο κληθέντων να διευκρινίζει στην «Ε» πως «ήταν θέμα παρερμηνείας, θα τηρηθούν τα νόμιμα» και όντως χθες το απόγευμα η εκκλησία παρέμεινε κλειστή για τους πιστούς, ενώ νωρίτερα αποκαθηλώθηκε και η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν πως «ενημερώνουμε τους πιστούς ότι η εκκλησία την Παρασκευή 27-3-2020 και από ώρα 18:00 -20:30 θα παραμείνει ανοιχτή λόγω της Δ’ στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η προσέλευση των ορθοδόξων χριστιανών θα γίνεται κατ’ άτομο και για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή και λαμβάνοντας ο καθένας τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία του κορονοϊού».

Με τον ιερέα και τον επίτροπο να ενημερώνονται για την «προτροπή» στην τέλεση αδικήματος, καθώς παραβιάζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας με δεδομένο επίσης ότι στις βεβαιώσεις για τη μετακίνηση πολιτών δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκκλησιασμό.

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, την περασμένη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως –για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας– τελέσθηκε θεία λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών.

Από την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ενώ προχθές η Ιερά Σύνοδος επανήλθε και με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας ζητά να επιτραπεί στους πιστούς η ατομική προσευχή στους ναούς καθώς πλησιάσουμε προς το Πάσχα.

Αίτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί και συνεπώς έως τις 30 Μαρτίου ισχύει η απόφαση της Πολιτείας περί «προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας», ενώ «επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας» περιγράφοντας μάλιστα την «τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here