Η Λάρισα φουμάρει κανονικά!

313

Κανονικά απολαμβάνουν το τσιγάρο τους οι θεριακλήδες Λαρισαίοι, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά. Όσοι μάλιστα επιλέγουν να είναι νομοταγείς βλέπουν την πελατεία τους να τους αποχαιρετά και να δίνει ραντεβού για την άνοιξη όταν τα τραπεζάκια θα βγουν και πάλι έξω.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που υπενθύμιζε την αντικαπνιστική νομοθεσία της χώρας φαίνεται ότι είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Τον Μάιο του 2017 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ο υπουργός Υγείας είχε κάνει λόγο για «restart» (επανεκκίνηση) στο θέμα, κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε, μιας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή της νομοθεσίας χαλάρωσαν από το πρώτο λεπτό.

Εξάλλου δεν υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας για να τους ενεργοποιεί κατά το δοκούν, ενώ σταδιακά μειώθηκαν και οι καταγγελίες των πολιτών. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2018 η Λάρισα γινόταν μια άκαπνη πόλη. «Η Λάρισα κόβει το τσιγάρο» έλεγε το δημοσίευμα της «Ε», μετά από απόφαση του Δήμου Λαρισαίων για εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ έβγαζαν το τσιγάρο εκτός καταστημάτων και οι ιδιοκτήτες τους συμμετείχαν στην εκστρατεία. Συστάσεις κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα εστίασης πραγματοποιούσαν άνδρες και γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας. Και έμειναν κάπου εκεί. Διότι σήμερα, εννέα μήνες μετά, επιτρέπεται το κάπνισμα σχεδόν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελάχιστα είναι εκείνα που εφαρμόζουν ακόμη τη νομοθεσία.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων που βλέπουν την πελατεία τους να τους κουνά μαντήλι αναρωτιούνται τι συμβαίνει και δεν πραγματοποιούνται πλέον έλεγχοι. «Έχουν χασούρα όσοι εφαρμόζουν τον νόμο» σημειώνει ιδιοκτήτης τσιπουράδικου στη Λάρισα που του δίνουν ραντεβού για την άνοιξη οι καπνιστές πελάτες του μιας και απαγορεύει το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος. Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους με την παρουσία και της Δημοτικής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «δεν γίνονται έλεγχοι, προφανώς έχουν χαλαρώσει ή έχουν σταματήσει. Μας ενδιαφέρει ο χώρος της εστίασης να είναι άκαπνος. Δεν μπορεί να τρώνε παιδιά με τους γονείς τους και να επιτρέπεται το κάπνισμα. Στα μπαρ και κλαμπ ας κάνουν ό,τι θέλουν αλλά στο φαγητό πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο νόμος και να εφαρμόζεται».

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μεικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή.

Ο νόμος προβλέπει και πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, λοιπόν, σε όσους καπνίζουν επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχεται την παραβίαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here