Λάρισα: «Ευλογημένο» χασίς από την Αλβανία στην ελληνική αγορά

392

Προθεσμία για την σήμερα Τρίτη, προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν οι τέσσερις συλληφθέντες, κατηγορούμενοι για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Οι τρεις Αλβανοί υπήκοοι, ηλικίας 28, 39 και 40 ετών όπως και η 26χρονη γυναίκα αλβανικής καταγωγής συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 102,8 κιλά χασίς.

Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς που κατασχέθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ποσότητα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών «πέρασε» πρόσφατα στη χώρα μας από την Αλβανία με σκοπό τη διάθεση στην ελληνική αγορά.

Οι τρεις από τους συλληφθέντες είναι κάτοικοι Αργυροπουλίου του Δήμου Τυρνάβου και φέρονται να απασχολούνται σε διάφορες εργασίες κυρίως αγροτικές ενώ ο τέταρτος συλληφθείς, ο 28χρονος που ήρθε πρόσφατα από την Αλβανία στη χώρα μας, φέρεται ως εμπλεκόμενος και σε ληστείες.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κατέσχεσαν 97 συσκευασίες (του κιλού) ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 102,8 κιλών. Από αυτά τα 64 κιλά οι δράστες τα είχαν κρυμμένα πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στα Δελέρια, σε ένα χαντάκι με την πυκνή βλάστηση να τα «προστατεύει» από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Τα υπόλοιπα 38 κιλά χασίς ήταν τοποθετημένα σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο – ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων – που ήταν σταθμευμένο στο Αργυροπούλι, όταν έκαναν την έφοδο οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

«ΒΙΤΡΙΝΑ»

Οι διακινητές που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, από την αλβανική παραγωγή στην ελληνική αγορά, χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» – σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών – ανθρώπους της διπλανής πόρτας για να μην προκαλούν τις υποψίες των διωκτικών αρχών.

Έτσι με προκάλυψη ανθρώπους που απασχολούνται χρόνια σε χωριά, κάνοντας αγροτικές ή και οικοδομικές εργασίες, οι διακινητές μεταφέρουν στην Ελλάδα ναρκωτικά, ποσότητες που δύσκολα μπορούν να υπολογισθούν αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα μεγάλες με δεδομένο ότι κατά καιρούς κατάσχονται δεκάδες και εκατοντάδες κιλά χασίς.

Από τις κατασχεθείσες ποσότητες εύκολα επίσης γίνεται αντιληπτή η τρομακτική διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και στην περιοχή μας που εκτός των άλλων, αποτελεί και οδικό σταυροδρόμι ακόμη και για τις περιπτώσεις εκείνες που, για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, δεν επιλέγονται σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αλλά το «εσωτερικό» επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως πριν ένα χρόνο περίπου, αστυνομικοί του Τμήματος Ελασσόνας σε τροχονομικό έλεγχο εντόπισαν αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου μετέφερε 70 κιλά χασίς. Τα τελευταία χρόνια επίσης οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν πως οι διακινητές επιλέγουν ηλικιωμένους ή γυναίκες ως οδηγούς των επιβατικών αυτοκινήτων ακριβώς για να μην κινούν υποψίες ενώ οι ίδιοι οι διακινητές επιβαίνουν σε άλλα αυτοκίνητα, συνήθως ως προπομποί.

Οι ποσότητες ναρκωτικών επίσης, παραμένουν «λίγες ώρες» στον νομό αφού προορίζονται για άλλες, μεγαλύτερες αγορές. Ως «σταυροδρόμι» για την αγορά της Αθήνας είχε επίσης χρησιμοποιηθεί το 2017 ο Τύρναβος και στην περίπτωση εισαγωγής 11 κιλών κοκαΐνης, κρυμμένης σε σωληνώσεις ενός «συμπιεστή» που είχε παραγγελθεί από την… Κολομβία.

ΤΥΦΕΚΙΟ

Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στην προχθεσινή υπόθεση του Αργυροπουλίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για τυφέκιο Mannlicher-Schoenauer, που αποτέλεσε το κύριο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Το τυφέκιο θα αποσταλεί για εξέταση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here