Λάρισα: Εργολάβος εφραξε το λιμάνι του Αγιοκάμπου και εξαφανίστηκε!

852

Της Λένας Κισσάβου

«Ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο αποκατάστασης ζημιών στο λιμάνι Αγιοκάμπου, έφραξε μεγάλο μέρος της έκτασής του τον Ιανουάριο και έκτοτε εξαφανίστηκε, χωρίς να έχει κάνει καμία εργασία…» δηλώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης

Γκουντάρας, ερωτηθείς για τα έργα που προβλέπονταν να γίνουν στο λιμάνι και δεν άρχισαν ποτέ…
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που δημοπράτησε το Υπουργείο Υποδομών και επιβλέπει η ΕΥΔΕ- Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, Θεσσαλίας, που βρίσκεται στη Λάρισα.
Ο Δήμος Αγιάς, που έχει παραχωρήσει τον χώρο του λιμανιού για τις ανάγκες του έργου, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο και με «δεμένα τα χέρια» καθώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει.
Παρόλα αυτά έχει γίνει ο αποδέκτης των παραπόνων και των προβλημάτων που προκύπτουν από την καθυστέρηση έναρξης εργασιών στο λιμάνι, τα οποία οξύνονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όταν δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες προσπαθούν να εισέλθουν στο παλιό λιμάνι και με δυσκολία καταφέρνουν να ρίξουν τις βάρκες τους στο νερό, σε μια έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων που έχει ακόμη ελεύθερη πρόσβαση.
Παράλληλα, τόσο η είσοδος του λιμανιού, όσο και μεγάλη έκταση του παραλιακού δρόμου που οδηγεί σε αυτή, αλλά και χώροι στάθμευσης επί του παραλιακού δρόμου, κατακλύζονται από αυτοκίνητα με τρέιλερ, που σε άλλη περίπτωση θα βρίσκονταν στις θέσεις στάθμευσης του λιμανιού, οι οποίες σήμερα βρίσκονται πίσω από τον περιφραγμένο χώρο του, που απαγορεύει την είσοδό τους.
Η κατάσταση που δημιουργείται εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων και γι’ αυτό χθες ο Δήμος Αγιάς προχώρησε σε λήψη προληπτικών μέτρων, μέχρι να απαντηθεί το αίτημα που απέστειλε τόσο στον εργολάβο όσο και στην επιβλέπουσα υπηρεσία ΕΥΔΕ, «να περιοριστεί ο περιφραγμένος χώρος του λιμανιού ή να αφαιρεθεί τελείως η περίφραξη και να ξεκινήσουν τα έργα το φθινόπωρο», όπως δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Δήμου Αγιάς κ. Νίκος Ντάγκας.
Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν ο κ. Ντάγκας, αναφέρει: «Τοποθετήθηκε σήμανση απαγόρευσης στάθμευσης εντός του ελεύθερου χώρου του λιμανιού και στον δρόμο εισόδου-εξόδου του.
Παράλληλα έγιναν διαγραμμίσεις στα ίδια σημεία, ενώ ξεκίνησε η δημιουργία ενός προσωρινού χώρου στάθμευσης, κοντά στο λιμάνι, για χρήση του από αυτοκίνητα με τρέιλερ, που μεταφέρουν βάρκες, στο λιμάνι».
Με αυτά τα προσωρινά μέτρα ο Δήμος Αγιάς προσπαθεί να δώσει λύση για την ομαλή πρόσβαση σκαφών ψαράδων στο λιμάνι και να περιορίσει τους κινδύνους ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάγκα «οι εργασίες, στις οποίες έπρεπε να είχε προχωρήσει ο εργολάβος, περιλάμβαναν ενίσχυση θωράκισης του λιμανιού με μπλόκια, βυθοσκόπηση και εκβάθυνσή του, καθώς και αποκατάσταση ζημιών ή αντικατάσταση των πυργίσκων παροχής νερού και ρεύματος.
Πρόκειται για πολυδάπανο έργο που εκτός του λιμανιού του Αγιοκάμπου αφορά και παρόμοιες εργασίες που θα γίνονταν και στα δύο άλλα λιμάνια – αλιευτικά καταφύγια της περιοχής, του Στομίου και της Κουτσουπιάς».
Να σημειωθεί ότι το έργο δημοπρατήθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες του Δήμου Αγιάς του νομού Λάρισας από τη θεομηνία της 26ης Φεβρουαρίου 2018» και είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη αμέσως μετά την επίσκεψή του (3 Μαρτίου 2018) στην πληγείσα από κακοκαιρία τότε παραλιακή ζώνη Δήμου Αγιάς. Στις 5 Νοεμβρίου 2019 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών για την υλοποίηση του έργου με συμβατική αξία 1.731.321,88 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here