Λάρισα: «Μπίζνες» εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια

600

Του Γιώργου Νούλη, Πηγή: eleftheria.gr

Στα ίχνη ενός πολυπρόσωπου κυκλώματος έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων με έδρα τη Λάρισα και δράση στη Θεσσαλία και τη Β. Ελλάδα, που απομυζούσε εδώ και μήνες τεράστια έσοδα από το Δημόσιο, βρίσκονται οι Φορολογικές Αρχές του νομού

αισιοδοξώντας ότι σύντομα θα δώσουν το τελικό αποφασιστικό «χτύπημα».
Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τις αρχές του χρόνου, με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας, βρίσκονται σήμερα στην κορύφωσή τους, με στόχο να μπει το ταχύτερο δυνατό τέλος στη «φάμπρικα» φοροδιαφυγής που είχαν στήσει οι επιτήδειοι, εμπλέκοντας τουλάχιστον 15 εταιρείες του χονδρικού εμπορίου τροφίμων και του κατασκευαστικού κλάδου προκειμένου να μειώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», το «colpo grosso» στήθηκε από δύο μεγάλες εταιρείες της περιοχής που ελέγχονται πλέον για κακουργηματικές παραβάσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος», καθώς χρησιμοποιούσαν «εξαφανισμένες», σε αναστολή λειτουργίας εμπορικές εταιρείες, με σκοπό την έκδοση φορολογικών στοιχείων σε εν λειτουργία επιχειρήσεις. Στην κομπίνα, που ήταν γνωστή στην πιάτσα, δοκιμασμένη και άκρως αποδοτική, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα, εμπλέκεται και πληθώρα ληπτών, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση των φορολογητέων κερδών και του αναλογούντος ΦΠΑ, από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το «business story», εκ των οποίων η μία ανήκει στον κλάδο των τροφίμων και η άλλη στον κατασκευαστικό, υποκρύπτεται φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ! Όπως ανέφεραν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης στην «Ε», το φαινόμενο της χρήσης πλαστών φορολογικών στοιχείων παρατηρείται σε όλους τους χώρους οικονομικής δραστηριότητας, από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι τον χώρο των κατασκευών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι επιχειρήσεις που δέχονται πλαστά ή εικονικά στοιχεία είναι συνήθως οικονομικά εύρωστες, σε αντίθεση με αυτές που εκδίδουν τέτοια στοιχεία, οι οποίες συνήθως είναι αδύναμες οικονομικά ή και ανύπαρκτες. Οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν, κυρίως, τη μη καταβολή ή τη μείωση καταβολής των φόρων και σε μερικές περιπτώσεις την τακτοποίηση λογιστικών – φορολογικών ατασθαλιών.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση αυτή που όταν γίνει γνωστή θα προκαλέσει πάταγο, καθώς οι εμπλεκόμενοι αξιοποιώντας τα όποια κενά του συστήματος φόρτωσαν με τιμολόγια «μαϊμού» εκατοντάδες επιχειρήσεις με την πλέον διαδεδομένη μέθοδο, που ήταν το στήσιμο επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να εμφανίσουν ανύπαρκτες δαπάνες και να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική υπηρεσία, δίνοντας χαρακτήρα κατεπείγοντος στην υπόθεση, έχει ζητήσει τη συνδρομή και Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, προκειμένου να διασταυρώσει ονόματα και ποσά ύποπτων τιμολογίων, που εμφανίστηκαν τόσο στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία όσο και σε περιοχές της Β. Ελλάδος.
ΜΟΝΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επίσπευση εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων που θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από τη νέα χρονιά, αποσκοπεί και στο να μπει φραγμός στη μάστιγα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Το μέτρο θα τρέξει παράλληλα με τα ηλεκτρονικά βιβλία, οπότε κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρίζεται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της. Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρίζονται αυτόματα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές, θα καταχωρίζονται online στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet συμβάλλοντας στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων και στον περιορισμό του φαινομένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here