Λάρισα: Αγωνία για τη μείωση των αποθεμάτων αίματος

565

Σε μια προσπάθεια κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε αίμα σε μια εποχή συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων Ιατρική Σχολή και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από τη μια και Γενικό Νοσοκομείο, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων από την άλλη οργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι η αιμοδοσία ακόμα και σε περίοδο πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι όχι μόνο επιπρεπτή, αλλά και ασφαλής.

Η πρώτη κίνηση εθελοντικής (διαρκούς) αιμοδοσίας που ανακοίνωσαν οι καθηγητές Ορθοπεδικής Θ. Καραχάλιος, Ιατρικής των Μεταγγίσεων Δ. Κυριάκου και Αγγειοχειρουργικής Α. Γιαννούκας με κοινή ανοιχτή επιστολή τους ξεκίνησε προχθες στην κλινική Κατσίγρα στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Προχθες κατά την πρώτη ημέρα της αιμοδοσίας ήταν εμφανής η προσπάθεια του συνεργείου που αποτελούσε ένας γιατρός αιματολόγος, μια νοσηλεύτρια και μια βοηθός θαλάμου σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Καραχάλιο να τηρηθούν όλες προδιαγραφές για την προφύλαξη μετάδοσης από κορονοϊό.

Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, σημείωνε ο αιματολόγος της Μονάδας Αιμοδοσίας ΠΓΝΛ κ. Ιωάννης Τσουρβελούδης, εξηγώντας ότι η οργάνωση της αιμοδοσίας σε χώρους εκτός του νοσοκομείου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, μπορεί να άρει τις επιφυλάξεις των πολιτών.

Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους Λαρισαίους ότι το αίμα που θα προσφερθεί θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και για να καλύψει τεράστιες ανάγκες, που υπάρχουν παρά την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Ανάγκες που παραμένουν για την εξυπηρέτηση των έκτακτων χειρουργείων, πολλά από τα οποία χρειάζονται πολλές μονάδες αίματος.

Τον χώρο της αιμοδοσίας επισκέφθηκε και ο υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Γιώργος Αποστολίνας, ο οποίος συνεχάρη τους οργανωτές της προσπάθειας και ανέλαβε τη δέσμευση να συμβάλει ώστε η αιμοδοσία αυτή να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά στους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς οι ανάγκες σε αίμα δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η αιμοδοσία στο κτίριο Κατσίγρα συνεχίζεται τη Δευτέρα από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα.

Για τη μετάβαση στον χώρο της αιμοδοσίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βεβαίωση τύπου Β – μετάβαση για ιατρικές υπηρεσίες- και το τηλέφωνο 2413-502.256-60 για επιβεβαίωση. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδιόχειρη βεβαίωση μετακίνησης.

ΝΕΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Με το σύνθημα «Μένουμε σπίτι εκτός αν δίνουμε αίμα!» και μετά το αίτημα πολλών αιμοδοτών διοργανώνεται και νέα εβδομαδιαία Υπαίθρια Αιμοδοσία στην Κεντρική πλατεία Λάρισας από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου με την συνδρομή του Δήμου Λαρισαίων και του Ερυθρού Σταυρού υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η υπαίθρια εθελοντική αιμοδοσία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους και μετά την επιτυχημένη εθελοντική αιμοδοσία των προηγούμενων δύο εβδομάδων συγκέντρωσε συνολικά 152 φιάλες.

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στην Αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση αιμοληψιών εκτός Νοσοκομείων, επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία των εθελοντών αιμοδοτών να μεταβούν στα Νοσοκομεία λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε έγγραφό του προς τις ΥΠΕ της χώρας, το φαινόμενο αυτό, το οποίο μάλιστα παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων όσοι χρήζουν μετάγγισης αίματος ή παραγώγων του. Συνεπώς θα πρέπει η αιμοληψία από αιμοδότες -εθελοντές και συγγενικό περιβάλλον- να μετακινηθεί εκτός Νοσοκομείων, σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, εύκολα προσβάσιμους και οι οποίοι να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στον εθελοντή αιμοδότη.

* Σημειώνεται τέλος ότι το σωματείο εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη αιμοδοσία της Τρίτης 31 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο ΕΚΑΒ στο Μεζούρλο στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού αλλά θα διοργανωθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας την ίδια ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

 ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ