Λάρισα: Αυτή τη ζημιά ποιος θα την πληρώσει; Για άλλη μία φορά ο ελεύθερος επαγγελματίας!

496

Μια πανδημία που μας γονάτισε. Μια πανδημία που μπροστά της η οικονομική κρίση 10 χρόνων μοιάζει μικρή… Μια πανδημία που την πληρώσαμε δυστυχώς με ανθρώπινες ζωές. Και που θα συνεχίσουμε να την πληρώνουμε μήνες μετά, με επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Όμως μήπως το βάρος δεν ισο-μοιράστηκε; Μήπως για άλλη μια φορά σε αυτή την χώρα τον “λογαριασμό” θα τον πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως συνήθως συμβαίνει;

Η απάντηση είναι ναι! Οι επαγγελματίες κάθε είδους της εστίασης, της ένδυσης, της υπόδησης και εκατοντάδες άλλοι, που διατηρούν ένα μαγαζί, μικρό ή μεγαλύτερο, δεν έχει σημασία, είναι θεατές σε όλο αυτό που συμβαίνει και βλέπουν τις επιχειρήσεις τους σαν καράβι να πάνε κατευθείαν πάνω στα βράχια, χωρίς να μπορούν να κάνουν εντελώς τίποτα!

Με δεμένα τα χέρια και ενώ τα μαγαζιά τους είναι κλειστά, ή ακόμα κι όταν είναι ανοιχτά με το click away (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποφέρει ούτε τα βασικά έξοδα μιας μικρής επιχείρησης) σοβαρή βοήθεια και στήριξη δεν υπήρξε.

Στο πρώτο κύμα, την άνοιξη του 2020, μοιράστηκε το ποσό των 800 ευρώ που ήταν “παρηγοριά στον άρρωστο” μπροστά στα “εξωφρενικά” έξοδα ενός μεσαίου καταστήματος με υπαλλήλους και ενοίκια κατηγορίας κέντρου.

Μιλώντας για ενοίκια για κάποιους μήνες μπορούσε ο ενοικιαστής να καταβάλλει το ενοίκιο κατά 40% μειωμένο. Λες και το υπόλοιπο 60% δούλεψε για να το βγάλει. Και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην είναι και πολύ …συγκαταβατικοί σε όλο αυτό και μάλιστα να έχουμε άνοδο των τιμών για τα καταστήματα μέσα στην πανδημία! Δείτε εδώ 

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η αποζημίωση στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Και είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει η λέξη ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ δηλαδή βοήθεια που πρέπει να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ έστω και την μισή! Δηλαδή με άλλα λόγια δάνειο! Αυτό δηλαδή που έιχε ανάγκη ο “χτυπημένος” έμπορος είναι να χρεωθεί. Που ούτως ή άλλως χρεωμένος ήταν…

Για την δε μητρότητα και την γυναικεία επιχειρηματικότητα κανένας σχεδιασμός. Όπως και στο προηγούμενο Lockdown, έτσι και σε αυτό με κλειστά τα σχολεία, υπήρξε μέριμνα για εργαζόμενους γονείς, μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τις άδειες ειδικού σκοπού. Δείτε εδώ. Δεν φρόντισαν ούτε καν να απαλλάξουν τους επαγγελματίες, έστω από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκπέμπουν SOS και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στη ΜΕΘ. Και ο “λογαριασμός” που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι δυστυχώς κάτι παραπάνω από οικονομικός!

 

Φ.Γ.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here