Λάρισα 2018: Κατασχέθηκαν 165 κιλά ναρκωτικά

548

Περιστατικά της λεγόμενης μεσαίας εγκληματικότητας είναι αυτά που κυριαρχούν στον νομό Λάρισας και στο αστυνομικό δελτίο για το 2018. Όπως για παράδειγμα απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων, διαρρήξεις σπιτιών με «ξενόφερτους» δράστες, ληστείες σε βάρος ιδιωτών αλλά και τραπεζών, πράξεις βίας σε βάρος ανηλίκων αλλά όχι εγκλήματα.

Εκεί που καταγράφεται… πλεόνασμα είναι στα ναρκωτικά καθώς το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μόνο το 2018, κατέσχεσε περισσότερα από 165 κιλά ηρωίνης, κοκκαΐνης και φυσικά χασίς, χωρίς να υπολογισθούν ναρκωτικά δισκία κλπ. Η Πολιτεία διά των φορέων της, έχει εγκαταλείψει το σκέλος της πρόληψης όταν στη Λάρισα υπάρχουν ναρκωτικά «για όλους» κατά πώς φαίνεται.
Οι πραγματικές ποσότητες ναρκωτικών που διακινούνται είναι ανυπολόγιστες αν σκεφθεί κάποιος ότι ο 41χρονος που συνελήφθη στην Ελασσόνα μεταφέροντας 66 κιλά χασίς, εκτιμάται πως μάλλον «χάθηκε» επιλέγοντας το οδικό δίκτυο της Λάρισας όταν οι μεταφορείς χασίς από την Αλβανία, συνήθως ακολουθούν άλλες διαδρομές από την Ήπειρο έως την Αθήνα.
Ο 41χρονος εντοπίσθηκε «τυχαία» σε προληπτικό έλεγχο όπως σε αντίστοιχο έλεγχο εντοπίσθηκε 37χρονος «ταξιδιώτης» στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ να μεταφέρει σε βαλίτσα, 8 κιλά χασίς που μέσω Αλβανίας έφθασαν στη Λάρισα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Για το οξύ πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών – και δη της κοκαΐνης – στη Λάρισα είναι γνωστή η επισήμανση επιστημόνων του Προγράμματος Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία, η Λάρισα έχει περισσότερα περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη, αναλογικά με τον πληθυσμό των δύο πόλεων!
Από το αστυνομικό δελτίο, διακρίνονται μεταξύ άλλων οι υποθέσεις, 66 κιλών χασίς στην Ελασσόνα, 2 κιλών κοκαΐνης στον Πλαταμώνα, 2 κιλών ηρωίνης και 8 κιλών χασίς στον Άγιο Γεώργιο (Κιλελέρ), 25 κιλών χασίς στην Κατερίνη, 45 κιλών χασίς στην Όσσα, 5 κιλών χασίς στη Θεσσαλονίκη, 4 κιλών χασίς στο Πήλιο, 8 κιλών χασίς στη Λάρισα. Υποθέσεις που συνοδεύτηκαν από δεκάδες συλλήψεις Λαρισαίων.
Μόνο σε μία επιχείρηση, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα συνελήφθησαν 14 μέλη οργάνωσης, που κατά την ΕΛ.ΑΣ. «δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης σε περιοχές της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας» ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 κιλά ηρωίνης.
ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ
Πιο εντυπωσιακή υπόθεση ήταν αυτή του 46χρονου Αλβανού υπηκόου και της 39χρονης φίλης του, μιας Ρωσίδας υπηκόου, που διακινούσαν κοκαΐνη στο Κέντρο της Λάρισας. Κοκαΐνη που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έκρυβαν κάτω από το μόλις 18 μηνών μωρό της 39χρονης, μέσα στο παιδικό καροτσάκι όπου παριστάνοντας το ζευγάρι που έβγαζε βόλτα το μωρό του, άφηνε τις δόσεις σε συγκεκριμένα σημεία.
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ
Καμία πολιτική βούληση δεν έχει εκδηλωθεί από την πλευρά της Πολιτείας για το επίσης οξύ πρόβλημα των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Δυστυχήματα με νεκρούς καταγράφηκαν, στη Γιάννουλη (13/5/18), στην οδό Τσιτσάνη (1/7/18), στην Περιφερειακή Τρικάλων (3/12/18).
Αλλα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα καταγράφηκαν στην οδό Βόλου (7/3/18, 27/4/18 και 10/5/18). Ο θανάσιμος τραυματισμός 28χρονης ποδηλάτισσας από φορτηγό στο φανάρι της παλιάς εθνικής, έμελε να κινητοποιήσει κατοίκους και φορείς της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου κινητοποιώντας τις τοπικές αρχές, Δήμο, Περιφέρεια και βουλευτές έτσι ώστε η οδός Βόλου να αποχαρακτηρισθεί από εθνική σε αστική οδό.
ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ
Κλοπές και διαρρήξεις είναι τα αδικήματα που καταγράφονται περισσότερο με την τοπική ΕΛ.ΑΣ. να γνωρίζει πως η πλειοψηφία των δραστών, καταφθάνει στη Λάρισα από γειτονικούς νομούς επί τούτου.
Στις 23/2/18 εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις κλοπών σε Λάρισα και Τύρναβο ενώ στις 5/2/18 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εξιχνιάστηκαν 35 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων από οικίες στη Λάρισα.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Στις 6/2/18 έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας επιβεβαιώνει ότι ο 38χρονος ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, είχε πέσει θύμα ληστείας (στις 7/1/17) από τρεις δράστες ένας εκ των οποίων ένας ήταν υπάλληλός του, που συνέδραμε στους δύο συνεργούς.
ΒΡΩΣΙΜΑ
Στις 28/6/18 διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε βάρος 20 συνολικά επιχειρήσεων ενώ εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 10 δραστών. Οι οποίοι εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι υπαρκτών εταιρειών με έδρα το εξωτερικό και εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων αλλά στην πραγματικότητα διέπρατταν απάτες σε βάρος επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, αποκομίζοντας μεγάλες ποσότητες βρώσιμων προϊόντων, συνολικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ.
ΑΝΗΛΙΚΟΙ
Στις 4/9/18 συλλαμβάνονται δύο 15χρονοι ως δράστες απόπειρας ληστείας σε βάρος επίσης 15χρονου στη Λάρισα. Οι οποίοι θέλησαν να τους κλέψουν το κινητό τηλέφωνο. Από τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων βίαιης ή παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, εκτιμάται πως ελάχιστα είναι αυτά που καταγγέλλονται στην ΕΛ.ΑΣ.
ΜΟΛΟΤΟΦ
Στις 21/10/18 συλλαμβάνονται επτά Λαρισαίοι (ηλικίας από 15 έως 23 ετών) κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα που διεξήχθη στη Λάρισα. Μετά από πολλά χρόνια στη Λάρισα γίνονται συλλήψεις για τη ρίψη αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) σε αστυνομικούς, ενώ διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί την εξέλιξη καθώς για δεύτερη φορά, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε βάρος αστυνομικών και στις 8/12/18.
ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΚΑΔΩΝ
Στις 6/11/18 σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος 29χρονου για 13 περιπτώσεις πυρκαγιάς σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε κεντρικές οδούς της Λάρισας. Όταν αποφυλακίζεται συλλαμβάνεται εκ νέου καθώς αποπειράθηκε να βάλει φωτιά σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο κτίριο της Ιατρικής.
ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Στις 14/12/18 εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος 53χρονου επιχειρηματία στον Αμπελώνα με την ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει τρεις δράστες, δύο εκ των οποίων οδηγούνται στη φυλακή. Πριν μερικές ημέρες καταγράφεται μία ακόμη ληστεία στο μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα στον Αμπελώνα.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Στις 22/12/18 η ΔΕΥΑ Λάρισας δωρίζει ένα καινούργιο περιπολικό στο ΑΤ Λάρισας. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε οχήματα είναι γνωστό και αναμένεται να αμβλυνθεί μέσω της προμήθειας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΚΡΙΣΕΙΣ
Τέλος, τον περασμένο Νοέμβριο για πρώτη φορά γίνονται έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όταν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο όπως κάθε χρόνο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here