Λαογραφικές δράσεις στη Ραψάνη!

371

«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;» Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη λαογραφία του τόπου μας .

Και Φέτος το καλοκαίρι , η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. , διοργανώνει μια εβδομάδα λαογραφικών δράσεων σε διάφορα μέρη του χωριού ,που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη 23 -31 Ιουλίου. Σκοπός των δράσεων είναι να αναδείξουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας ,με τρόπο απλό όπως έκαναν οι παππούδες μας , με αφηγήσεις , παραμύθια , περιπάτους στα γραφικά μας μέρη .
Για όλες τις δράσεις τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη Ραψάνης , μετά θα πηγαίνουμε στα μέρη που θα γίνονται οι δράσεις . Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες . Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους .Αναλυτικά το πρόγραμμα :
23 Ιουλίου : 7 μ.μ. Βρύση μου, βρύση μου μαλαματένια…από την Ακάτ’ η βρύση στην Πλαινή ….. .Μια περιήγηση στις βρύσες της Ραψάνης , που είναι πολλές , ξακουστές για το γάργαρο νερό τους ,την αρχιτεκτονική τους ,την ιστορία της γειτονίας τους , διάσπαρτες μέσα στο χωριό.
24 Ιουλίου:7μ.μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574) – Φτιάχνουμε Αργαλειούς με φυσικά υλικά , κλαδιά ,φύλλα ,λουλούδια. Πάρτε την φαντασίας και ελάτε!
25 Ιουλίου :7 μ.μ. Αλώνι (Ανήλιο)- Τραγούδι στο αλώνι με τη μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.Τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.
26 Ιουλίου : 11 π.μ. στη Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Τα σημεία μιας παραδοσιακής φορεσιάς : η φορεσιά της Ραψάνης πως ήταν; Οι φορεσιές της Θεσσαλίας μέσα από τα Θεσσαλικά χρονικά και το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκης Ραψάνης.
26 Ιουλίου: 9 μ. μ.Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης –Νυχτερινή αφήγηση υπό το φώς των κεριών.


27 Ιουλίου:5 μ.μ. Άγιοι Θεόδωροι Ραψάνης –Περίπατος στο δάσος «Στη Ραψάνη μια φορά ,παρέα με μια βελανιδιά»με την Ελένη Μουσουλή, Μουσικοπαιδαγωγό.
28 Ιουλίου: 7 μ.μ. «Εις το Ανήλιο ή εις την Ανάληψι..Περπατώντας με τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη ( από το βιβλίο του Γιάννη Φασούλα) .Περπατάμε ακολουθώντας την αφήγηση των ημερολογίων , στα τοπωνύμια , στα μέρη που αναφέρει στην περιοχή του Ανήλιου ,παρακολουθώντας νοερά την περιγραφή μιας συμπλοκής στη περίοδο του ‘40.
29-30 Ιουλίου: 29 Ιουλίου 7 μ. μ.-30 Ιουλίου 11:00 π.μ.Εργαστήρι κεραμικής ζυμώνουμε-πλάθουμε-σμιλεύουμε με χώμα και νερό και με μια πνοή δίνουμε σχήμα και ζωή. Με τον κεραμίστα Γιάννη Ψαρά.
31 Ιουλίου : 9 μ. μ. Αγία Παρασκευή (εξωκλήσι στο δρόμο προς Κρανιά) Νυχτερινή αφήγηση με την αγαπημένη μας παραμυθού Λένα Χαιδούτη.Πάρτε το κερί σας και την κουβερτούλα σας και ελάτε !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here