Κρίτων Αρσένης: “Η κυβέρνηση σχεδιάζει την προστασία των ‘Περιοχών Άνευ Δρόμων’ εξαιρώντας τον Όλυμπο”

45

Χρειάστηκαν 3 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις του κ. Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, για να δεσμευτεί αυτή η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την προστασία των Περιοχών Ανευ Δρόμων. Δυστυχώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς σήμερα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Αρσένη για τον σχεδιασμό αιολικών σταθμών, είπε ότι ο Όλυμπος θα εξαιρεθεί από αυτές. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση, στην Ελλάδα έχουν απομείνει 1.115 Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), ως κομμάτια γης που έχουν έκταση πάνω από 1 km2 και απέχουν πάνω από 1 km από τον πλησιέστερο δρόμο, ως τα τελευταία κομμάτια ανέγγιχτης φύσης.
«Ο προκάτοχός σας κ. Οικονόμου είχε δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό (Περιοχές Άνευ Δρόμων) στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια όχι μόνο των ΑΠΕ αλλά και των υπολοίπων. Εσείς είχατε αναφερθεί απαξιωτικά σε προηγούμενη ερώτηση», ανέφερε ο κ. Αρσένης στον κ. Αμυρά επανερχόμενος στην αξιόλογη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ανάγκη να ενσωματωθούν τελικά οι Π.Α.Δ. ως περιοχές ελεύθερες από δρόμους τόσο στο -εδώ και καιρό αργοπορημένο- σχέδιο για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ όσο και στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Ο κ. Αμυράς είπε ότι «ήδη το μελετάμε και ξέρουμε τι θα κάνουμε. Ο Όλυμπος δεν έχει ανάγκη να μπει στις ΠΑΔ διότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του».
Ο κ. Αρσένης απάντησε ότι «Να θυμίσω ότι το Προεδρικό Διάταγμα της Προστασίας του Ολύμπου δε θα υπήρχε με βάσει τον Νόμο Χατζηδάκη. Ήταν η δικιά μου, δικιά μας καταγγελία εδώ πέρα, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για να μην καταργηθεί αυτό το Π.Δ., οπότε χαιρόμαστε που προχωρά γιατί εμείς το σώσαμε.» και συνέχισε «Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε νέα ανεμογεννήτρια και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’ για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις ταράτσες με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, κατ’ αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να παράγουμε το 33% της καταναλούμενης ενέργειας. Δεν το θέλετε αυτό. Θέλετε να δίνετε τα χρήματα στους 5 εργολάβους των αιολικών και ας ισοπεδώσουν τον τελευταίο οικότοπο, την τελευταία προστατευόμενη περιοχή».
Ο κ. Αρσένης είπε ότι «Δεν υπάρχει εμβληματικός χώρος για τη φύση στην Ελλάδα που να μην έχουν δρομολογηθεί ανεμογεννήτριες. Ήταν μοιραίο ότι το θράσος θα έφτανε μέχρι τον Όλυμπο. Μέσα σε δασικές εκτάσεις κοντά στα χωριά Καρυά και Καλλιπεύκη νοτίως του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου στη θέση Tούμπα Ελασσόνας, ο οποίος απέχει περίπου 1,5 χλμ. από τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) Κάτω Όλυμπος – Καλλιπεύκη και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) Κάτω Όλυμπος, Όρος Γκονταμάνι και Κοιλάδα Ροδιάς, έχει ξεκινήσει το στάδιο της αξιολόγησης για τοποθέτηση ανεμογεννητριών».
Ο κ. Αρσένης μετά το πέρας της συζήτησης δήλωσε «μας ανησυχεί η ασυνέπεια των λεγομένων και πράξεων αυτής της κυβέρνησης:
1. Ενώ ο κ. Αμυρας ετοιμάζει το Εθνικό Σχέδιο για την προστασία της Αρκούδας το οποίο θα είναι έτοιμο σε 2 μήνες, στην ίδια τη Ζώνη αποκλεισμού δραστηριοτήτων του Σχεδίου, το ΥΠΕν έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη βουνοκορφή Αερορράχη-Αετός καταστρέφοντας το παρθένο δάσος Οξιάς.
2. Ενώ για το συγκεκριμένο έργο στον Όλυμπο σύμφωνα με τον κ. Αμυρά «είναι υποχρεωτική η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) γιατί γειτνιάζει με περιοχή Natura για πιθανές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή», πριν λίγες μέρες εστάλη έγγραφο από το Υπουργείο και συγκεκριμένα από τον Γενικό Δ/ντη Περιβαλλοντικής Πολιτικής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι για το αιολικά Αετορράχη-Αετός, ο οποίος επίσης γειτνιάζει με περιοχή Natura, δεν απαιτείται ΕΟΑ.
3. Ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδεικνύει ότι ο Εθνικός Στόχος των ΑΠΕ μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία άλλη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura, το ΥΠΕν συνεχίζει να αδειοδοτεί χωρίς τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες την εγκατάσταση αιολικών ΕΝΤΟΣ Προστατευόμενων Περιοχών Natura (Πιέρια Όρη, Πίνδος, Κάρυστος, Μάνη, Γυάρος, Σαμοθράκη, Αστερούσια Όρη, Έβρος κλπ).
4. Ενώ ο κ. Αμυράς έχει δηλώσει ότι θα κηρύξει αναδασωτέες τις καμένες εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη και ότι κατά συνέπεια δε θα γίνει ούτε μια ανεμογεννήτρια, ούτε και εξορύξεις, επισήμανε σήμερα ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμα και σε δασικές περιοχές ακόμα και σε αναδασωτέες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here