Κουδούνι στο σερβικό σχολείο της Λάρισας

763

Το κουδούνι χτύπησε πριν λίγες μέρες για δεύτερη χρονιά στο σερβικό σχολείο της Λάρισας.

Οι σαράντα μικροί μαθητές με χαρά συνάντησαν τη Σέρβα δασκάλα τους Ljubica Pokrajac στο συμπληρωματικό Δημοτικό Σχολείο στη Σερβική γλώσσα που στεγάζεται στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στην οδό Αιόλου. Κάθε Σάββατο τα παιδιά που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σερβία, μιας και η μητέρα τους είναι από εκεί αλλά ζουν στη Λάρισα, παρακολουθούν τα μαθήματά τους από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Τα παιδιά που φοιτούν στο σερβικό σχολείο παρακολουθούν τα μαθήματα μετά τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό σχολείο. Συνήθως προέρχονται από οικογένειες που είναι και οι δύο οι γονείς Σέρβοι ή μόνο ο ένας. Με χαρά η δασκάλα τους Ljubica Pokrajac, εξηγεί τον τρόπο που μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Μετά από προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, η δασκάλα προσλήφθηκε ως αποσπασμένη στο σχολείο, όπου οι μαθητές διδάσκονται γλώσσα και ιστορία. Πρόκειται για ένα οκταθέσιο σχολείο, οι απόφοιτοι του οποίου αποκτούν απολυτήριο της αντίστοιχης Β’ Γυμνασίου στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί η κ. Pokrajac «δεν είναι ένα φροντιστήριο που μπορεί κάποιος να μάθει τη σερβική γλώσσα. Είναι ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας και διδάσκει γλώσσα και ιστορία».
Το σχολείο της Λάρισας περιλαμβάνεται στα άλλα πέντε σχολεία που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βόλο και Κρήτη.
Αίτημα της σερβικής κοινότητας ήταν τα παιδιά με σερβική καταγωγή να μάθουν τη γλώσσα και την ιστορία τους όπως θα έκαναν σε ένα δημόσιο σχολείο της Σερβίας, κάτι που βρήκε ανταπόκριση για να δημιουργηθεί το τμήμα αρχικά στον Βόλο και στη συνέχεια στη Λάρισα. Στη Λάρισα ζουν πάνω από πενήντα Σέρβοι και άλλοι σαράντα στον Βόλο.
Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στις δύο πόλεις, εργάζονται, έχουν κάνει τις οικογένειές τους εδώ, τα παιδιά τους δρουν και συμμετέχουν στην καθημερινότητα της πόλης. Παρακολουθώντας όμως τα παιδιά τους και το σερβικό σχολείο μαθαίνουν και για την άλλη τους πατρίδα, δεν την ξεχνούν, μαθαίνουν να την αγαπούν, κρατούν τις οικογενειακές τους ρίζες μαθαίνοντας μέσα από τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου τους.
«Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά, χαίρονται να συναντιούνται κάθε Σάββατο», εξηγεί η δασκάλα «γνωρίζονται μεταξύ τους στη νέα τους πατρίδα, γίνονται φίλοι, κάνουν παρέα όπως και οι γονείς τους». Εξάλλου η σερβική κοινότητα έχει δραστήρια παρουσία στις δύο πόλεις εδώ και πολλά χρόνια.
Στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά παρέστη στο σχολείο του Βόλου ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μλάντεν Σάρτσεβιτς, ο οποίος εξήρε τη συνδρομή που τους παρέχει ο Δήμος Λαρισαίων και η Πρεσβεία και δήλωσε ότι τον προσεχή Ιανουάριο θα παραστεί για τη γιορτή του Αγίου Σάββα, που είναι προστάτης των σχολείων στη Σερβία, στο τμήμα της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου λειτουργεί στον Βόλο Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας, όπου παρέστη ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλία, Συμεών Τσομώκος.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here