Κουρέτας: «Τώρα ανοίγουμε απότομα… – Αυτή τη βιασύνη τη φοβάμαι»

257

«Δεν πάει άλλο, θα κάνω απεργία πείνας»… Με τη φράση αυτή έκλεισε μια αγωνιώδη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Επέλεξε να διατυπώσει με αυτό τον τρόπο την ανησυχία του για το κλίμα άρνησης των εμβολιασμών που εξακολουθεί να επικρατεί σε ένα όχι ασήμαντο ποσοστό πολιτών, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με αδιανόητη επιχειρηματολογία.

«Είναι προφανές ότι δεν θα κάνω απεργία πείνας προκειμένου να πείσω κανέναν. Το διατύπωσα έτσι καθ’ υπερβολή προκειμένου να δώσω την έμφαση που αρμόζει», λέει στο iatronet o κ. Κουρέτας και τονίζει την ανάγκη να γίνει ό,τι πρέπει με στόχο να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Υπάρχει μια απίστευτη παραπληροφόρηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει τα κενά επίσημης και επιστημονικής ενημέρωσης. Έτσι, γίνομαι και εγώ δέκτης θεωριών ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ή αυτοάνοσα νοσήματα ή περιέχουν τσιπάκια και πολλά άλλα. Τα γράφουν ως σχόλια και κάτω από δικές μου δημοσιεύσεις».

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος όσων διατηρούν κάποιες εύλογες επιφυλάξεις μπορεί να πειστεί με μια οργανωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, με κυβερνητική ευθύνη. «Να γίνουν στρογγυλά τραπέζια σε κάθε κανάλι, στα οποία να κληθούν και όσοι υποστηρίζουν πως τα εμβόλια κάνουν κακό. Έτσι θα καταδειχτεί η ένδεια επιχειρημάτων της άλλης πλευράς», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει κτήμα περισσότερων πολιτών το γεγονός ότι η ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε κατά των σοβαρών, και μερικές φορές θανατηφόρων, μεταδοτικών ασθενειών. «Χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό, εξαλείφθηκε η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα από τις οποίες έπασχε η Ευρώπη, ενώ πολλές άλλες ασθένειες σχεδόν εξαλείφθηκαν. Σήμερα, περισσότερα από 100 εκατ. παιδιά εμβολιάζονται ετησίως από ασθένειες όπως διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, φυματίωση, πολιομυελίτιδα, ιλαρά και ηπατίτιδα Β. Ο εμβολιασμός αποτρέπει περίπου 2,5 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, και μειώνει το κόστος της θεραπείας για συγκεκριμένες νόσους, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών θεραπευτικών αγωγών (που προβλέπονται για ιικές λοιμώξεις)», σημειώνει, προσθέτοντας πως παρά την αδιαμφισβήτητη αυτή προσφορά, σε ορισμένες χώρες, όπως και στην Ελλάδα επανεμφανίζονται εστίες ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί, λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ακατανόητα υψηλά τα ποσοστά μη εμβολιασμού στους επαγγελματίες Υγείας, μεταξύ αυτών και γιατρών, στους οποίους δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει έλλειμμα ενημέρωσης. Όπως λέει, οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται για τους όποιους λόγους, δίνουν επιχειρήματα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Μάλιστα, δεν κρύβει την ανησυχία του για μη επίτευξη του ποσοτικού στόχου της συλλογικής ανοσίας εντός του καλοκαιριού, αν δεν πειστούν περισσότεροι συμπολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Λάθος η στρατηγική του lockdown χωρίς μαζικά τεστ

Ο καθηγητής Κουρέτας είχε διατυπώσει από το περασμένο φθινόπωρο τις αντιρρήσεις του με την στρατηγική του lockdown ως κύριου πυλώνα αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς να συνοδεύεται από μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

«Από τον Νοέμβριο, ήταν σαφές από τις έρευνες και τη διεθνή βιβλιογραφία πως η μετάδοση του κορωνοϊού βασίζεται σε τρεις κύριες οδούς: ενδοοικογενιακά, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους μαζικής εργασίας. Ήμουν από αυτούς που έλεγαν πως το lockdown χωρίς μαζικούς ελέγχους σε αυτούς τους άξονες δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Κάποιοι μας χλεύαζαν τότε. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η στρατηγική που επιλέχθηκε ήταν λάθος, όταν κλείσαμε τη χώρα με χίλια κρούσματα και 200 διασωληνωμένους και την ανοίγουμε με 3.500 κρούσματα και 750 διασωληνωμένους», σημειώνει, για να προσθέσει: «Αυτό που άρχισε να γίνεται τώρα, δηλαδή το μαζικό testing, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα».

Για το επόμενο διάστημα ο κ. Κουρέτας προβλέπει υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων σε τριψήφια νούμερα περί τα μέσα Ιουνίου, αλλά και παραμονή τους στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά.

«Τώρα, ανοίγουμε απότομα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αυτή τη βιασύνη τη φοβάμαι. Μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρότητα και σε αύξηση των κρουσμάτων. Με μια βόλτα στις πλατείες μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας πως υπάρχει ήδη αυτή η χαλαρότητα», κατέληξε.

Πηγή: iatronet

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here