Κόκκαλης σε Σταϊκούρα: Είναι σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαμε εφαρμόσει για τα αγροτικά δάνεια ή όχι;

207

Να ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο που διαπιστώνεται στο ζήτημα των αγροτικών δανείων μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, επιχειρεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως εξηγεί ο Λαρισαίος πολιτικός, «από το έτος 2012 δάνεια αγροτών ως φυσικά πρόσωπα μεταφέρθηκαν στον Ειδικό Εκκαθαριστή PQH της πρώην ΑΤΕ. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διευθέτησης των αγροτικών δανείων έλαβε χώρα το έτος 2018, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε διευθέτηση των αγροτικών χρεών από την PQH σύμφωνα με την οποία διαγράφονταν όλοι οι τόκοι, αλλά και μέρος του κεφαλαίου (εξαρτώμενης της διαγραφής) από την εμπράγματη εξασφάλιση και από το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έτυχαν της έγκρισης της ΤτΕ, όμως δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».
Ο κ. Κόκκαλης επικαλείται τη «δεδομένη μεγάλη κοινωνική ανάγκη διευθέτησης των αγροτικών χρεών» και κατόπιν όλων των παραπάνω, ρωτά τον κ. Σταϊκούρα αφενός αν είναι σε ισχύ οι ως άνω ρυθμίσεις της υπό εκκαθάρισης πρώην ΑΤΕ και αν ναι, θα συμπεριληφθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα αγροτικά δάνεια, αλλά κι αν έχει γίνει η σχετική εκκαθάριση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και πρώην ΑΤΕ, ώστε να γνωρίζει ο αγρότης ποιος είναι ο δανειστής του και εάν θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.n

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here