Κόκκαλης: Να βαδίσει στο δρόμο που χαράξαμε για το βαμβάκι το υπουργείο

295

Να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση που βάζει κανόνες για πρώτη φορά στην αγορά βάμβακος, καλεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, με αφορμή την έντονη δυσφορία των βαμβακοπαραγωγών για τη φετινή τιμή του προϊόντος.
Υπενθυμίζεται πως στις 04-07-2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του τότε Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασιλείου Κόκκαλη, σύμφωνα με την οποία ετέθησαν για πρώτη φορά κανόνες στην αγοραπωλησία βάμβακος και επιπλέον για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η πριμοδότηση για τον παραγωγό που παραδίδει ποιοτικό βαμβάκι, πριμοδότηση η οποία θα καταβάλλεται επιπλέον της τρέχουσας-εμπορικής τιμής.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση βάζει τέλος στο καθεστώς των ανοιχτών τιμών, καθιστώντας υποχρεωτική τη γνωστοποίηση της τιμής στον παραγωγό με την παράδοση του προϊόντος. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στους παραγωγούς και στους εκκοκκιστές να συμφωνήσουν και να προτείνουν την πριμοδότηση του βάμβακος λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών, η οποία εγκρίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό.
Σε δήλωσή του για το θέμα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Φέραμε όλες τις πλευρές σε συμφωνία και πετύχαμε μία κοινά αποδεκτή απόφαση η οποία θέτει κανόνες –σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς– όχι στη διαμόρφωση της τιμής, αλλά στο σεβασμό του νομοθετικού πλαισίου από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση του προϊόντος. Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να βαδίσει στον ίδιο δρόμο που χαράξαμε, δηλαδή στην ολοένα και περισσότερο επιβράβευση του καλού βαμβακοπαραγωγού και στον έλεγχο για τη γνωστοποίηση της τιμής με την παράδοση του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια.
Υπενθυμίζουμε την εγκύκλιο του Υφυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δυνατότητα προπώλησης βάμβακος, δυνατότητα την οποία μπορούν να κάνουν χρήση οι βαμβακοπαραγωγοί.
Τέλος, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να συνεχίσει τη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι και να υλοποιήσει την εθνική στρατηγική που ξεκίνησε το έτος 2019 διάρκειας 10 ετών.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here