Κόκκαλης: Να αλλάξουν τα κριτήρια για δίκαιη επιχορήγηση στην εστίαση

73

Την αναπροσαρμογή των κριτηρίων με σκοπό τη δίκαιη και αναλογική επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, καλωσορίζουμε την ανακοίνωση της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και την ανακοίνωση για την επιχορήγηση – παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη λειτουργία τους. Συγχρόνως όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάσουμε και αξιολογήσουμε τα κριτήρια, που έχετε ανακοινώσει για την ένταξη των επιχειρήσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες. Και τούτο προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να μείνουν και πάλι εκτός του προγράμματος, όπως είχε συμβεί με τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών αλλά και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Ειδικότερα,
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
• Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
Είναι προφανές ότι το κριτήριο μείωσης τζίρου κατά 30% θα αφήσει εκτός της επιχορήγησης εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης, καθόσον αυτό το ποσοστό αφορά και στους 12 μήνες του έτους 2020, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι γνωστό ότι ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και έτσι το πρώτο τρίμηνο δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του τζίρου.
Πρόταση: Το ποσοστό μείωσης του ετήσιου τζίρου πρέπει να μειωθεί από το 30% σε 20% ή να λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος κατά το εννεάμηνο, δηλαδή από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.
• «το ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Το προβλεπόμενο ποσοστό ενίσχυσης οριζόντια σε ποσοστό 7% επί του τζίρου, οδηγεί σε αδικία εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων, καθώς το ποσό της επιχορήγησης θα είναι πενιχρό και όχι ικανό να εξασφαλίσει την επιβίωση της επιχείρησης.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Το ποσοστό επιχορήγησης πρέπει να κλιμακώνεται ως εξής:
Για επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, ποσοστό επιχορήγησης 15%, με τζίρο έως 30.000 ευρώ, επιχορήγηση 14%, έως 100.000 ευρώ επιχορήγηση 12%, έως 200.000 ευρώ, επιχορήγηση 10% και για τζίρο άνω των 200.000 ευρώ επιχορήγηση 5%.
Αιτούμαστε την αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων, οι οποίες εξασφαλίζουν την ουσιαστική, καθολική και δίκαιη ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι μόνο έτσι η επανεκκίνηση δεν θα καταλήξει σε ένα φιάσκο.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here