Κόκκαλης: Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Λάρισας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

104

Το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στις ΕΠΑ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. Λάρισας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και χρονοδιάγραμμα νέας προκήρυξης προσλήψεων, ώστε να αναγνωριστεί – όπως σημειώνει – η προσφορά αυτών των εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά η ερώτησή του: «Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, έχουν προσληφθεί και εργάζονται στην ΕΠΑΣ Λάρισας, που αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο σχολείο του ΟΑΕΔ σε πανελλαδικό επίπεδο, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, δυνάμει της υπ’ Αριθμ. 57531 Υπουργική Απόφασης, με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το έτος 2021-2022.
Συνολικά στο ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Λάρισας, το οποίο έχει 11 ειδικότητες και 22 τμήματα, υπηρετούν ως εκπαιδευτικοί 62 συνολικά καθηγητές, μεταξύ των οποίων μόνο οι 15 αποτελούν μόνιμο προσωπικό, ενώ υπηρετούν και 9 αναπληρωτές. Όμως, την συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων εκπαιδευτικών αποτελούν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 38.
Η ανωτέρω αναλογία βαίνει διαρκώς μειούμενη ως προς το μόνιμο προσωπικό, ενώ αντιστοίχως αυξάνεται ως προς τους ωρομίσθιους καθηγητές, εξαιτίας της συνταξιοδότησης των μόνιμων καθηγητών. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται το παράδοξο, οι ωρομίσθιοι, οι οποίοι προσλαμβάνονται μόνο για την παροχή διδακτικού έργου και συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου και σε συγκεκριμένη ειδικότητα, οικειοθελώς να προσφέρουν εργασία ακόμη και μετά την λήξη του ωραρίου τους ή και της σύμβασής τους, καλύπτοντας ανάγκες διοικητικής φύσεως, πάγιες και διαρκείς, και εκτός του διδακτικού και γνωστικού τους αντικειμένου.
ΕΠΕΙΔΗ, η ως άνω κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, δημιουργεί εις βάρος των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης, διότι, ο χαρακτήρας της σύμβασης εργασίας τους, είναι ορισμένου χρόνου και αφορά την παροχή αμιγώς διδακτικού έργου, ενώ εν τοις πράγμασι, η παρεχόμενη εργασία αφορά και σε άλλης φύσεως υπηρεσίες εκτός της συμβάσεως και για τις οποίες δεν παρέχεται η αντίστοιχη αποζημίωση.
ΕΠΕΙΔΗ, πέραν της εργασιακής ανισορροπίας των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διαφαίνεται έντονο το πρόβλημα στην ίδια την λειτουργία των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, διότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει αντικίνητρα για τους ωρομίσθιους κατά την περίοδο των νέων προσλήψεων.
ΕΠΕΙΔΗ, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Σ δεν προσμετράται και σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες του Υπουργείου Παιδείας, με συνέπεια να δημιουργείται ακόμη μια συνθήκη αποτροπής των ωρομισθίων από την συμμετοχή για την πρόσληψή τους, με συνέπεια να αποδομηθούν οι ΕΠΑΣ σταδιακά και να υπάρχει έλλειψη διδασκόντων.
ΕΠΕΙΔΗ, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα στηρίζοντας το θεσμό των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ., τον πυλώνα του τρίτου επιπέδου ακαδημαϊκών προσόντων.
Κατόπιν τούτων:
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθεί η ανωτέρω κατάσταση;
2. Ποιο είναι το οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ αναφορικά με την έκδοση προκήρυξης, για την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού και για την μονιμοποίηση του υφιστάμενου έκτακτου προσωπικού, επιβραβεύοντας, αφενός την πολυετή εμπειρία των διδασκόντων, και αφετέρου θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα των σχολών;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here