Κλέβουν ρόδες, σέλες και αφήνουν σκελετό

470

Κατεβαίνεις στο κέντρο με το ποδήλατο. Το κλειδώνεις και νιώθεις ασφαλής να κάνεις τις δουλειές σου. Έλα όμως που στον γυρισμό ενδέχεται να βρεις μόνο τον σκελετό και τίποτε άλλο, καθώς ρόδες και σέλα θα έχουν κάνει… φτερά.

Φυσικά δεν θα είσαι ο μόνος, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια που έχουν να κάνουν με κλοπές ολόκληρων ποδηλάτων αλλά και μέρη αυτών.

Κάποιες από αυτές φτάνουν να δηλώνονται στις αστυνομικές αρχές του τόπου όμως κάποιες άλλες μένουν στην αφάνεια, καθώς είτε το ποδήλατο είναι παλιό, είτε ο ιδιοκτήτης εκτιμά πως δεν αξίζει να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις αφού θεωρεί πως δεν πρόκειται να βρεθεί.

«Είναι στην καθημερινότητά μας πλέον να έρχονται άνθρωποι και να μας ζητάνε μία ή δύο ρόδες και μια σέλα για το ποδήλατό τους γιατί τους τα έκλεψαν», αναφέρει στην «Ε» ο κ. Πέτρος Γώγτος, ένας επαγγελματίας του χώρου, ιδιοκτήτης ποδηλατάδικου.

Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις οι κλοπές ολόκληρων ποδηλάτων ήταν σε έξαρση πριν από πέντε περίπου χρόνια, τότε φυσικά που οι αγορές ποδηλάτων ήταν σε ανάλογη κατάσταση. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να παίρνουν ρόδες και σέλες αφήνοντας μόνο τους σκελετούς. Στις κλοπές ολόκληρων ποδήλατων είχαμε μεγάλη αύξηση πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν σχεδόν καθημερινά σημειώνονταν 2-3 κρούσματα κάτι που γινόταν γνωστό αμέσως στον κύκλο μας. Τώρα το ίδιο συχνά βλέπουμε κρούσματα κλοπών τμημάτων των ποδηλάτων».

Μια ρόδα στοιχίζει 20 ευρώ, αν υπολογίσουμε και το γρανάζι από την πίσω ρόδα συν 15 ευρώ φτάνουμε στα 40. Σε αυτά αν προσθέσουμε κι άλλα 15 ευρώ για τα λάστιχα τότε αισίως φτάνουμε στα 55 ευρώ για το πίσω λάστιχο και άλλα 35 για το μπροστινό. Συν άλλα τόσα για τη σέλα…

«Πρόκειται για έξοδο και ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ μεγάλο για κάποιους», προσθέτει στην «Ε» ο Λαρισαίος επαγγελματίας. Όσον αφορά τώρα στα μέτρα αντιμετώπισης τονίζει πως «ανάλογα με την κλειδαριά που αποφασίζεις να χρησιμοποιείς, δυσκολεύεις τον επίδοξο κλέφτη να σου πάρει ολόκληρο ή μέρος του ποδηλάτου» και εξηγεί τις τιμές.

Η κλειδαριά σύμφωνα με έναν κανόνα θα πρέπει να αγγίζει περίπου το 10% της αξίας του ποδηλάτου. Αν δηλαδή ένα ποδήλατο που θα αγοράσετε αξίζει 300 ευρώ, θα πρέπει να ξοδέψετε τουλάχιστον 30 ευρώ σε μια κλειδαριά, όπως αναφέρει. «Οι δείκτες δυσκολίας των κλειδαριών σχετίζονται με τον χρόνο που θα χρειαστεί ένας επίδοξος κλέφτης να αφιερώσει στο ποδήλατό σας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος και προσθέτει: «Όσο πιο μεγάλος είναι ο βαθμός δυσκολίας τόσο πιο δύσκολα θα ασχοληθεί ένας κλέφτης με το ποδήλατό σας. Αν είναι πολύ μεγάλος ο βαθμός θα φύγει και θα αναζητήσει άλλο ποδήλατο».

Τριάντα με πενήντα ευρώ αναφέρει πως είναι μια καλή τιμή για μια κλειδαριά, ενώ από τα πενήντα ως και τα εκατό ευρώ βρίσκεις πολύ αξιόπιστες λύσεις.

Τέλος σχετικά με το πώς πρέπει να κλειδώνουμε το ποδήλατο σε ένα σταθερό σημείο, είτε αυτό λέγεται ποδηλατοστάτης, είτε κολόνα είτε δένδρο τονίζει ότι «σκελετός και τροχός είναι καλό να δένονται με ένα σταθερό σημείο», καθώς αν δέσεις μόνο την μπροστινή ρόδα είναι πολύ πιθανό να βρεις μονάχα αυτήν…

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here