Κλειστά τα φαρμακεία της Λάρισας την Μ. Παρασκευή – Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα για τα self tests

328

Η Μ.Παρασκευή είναι υποχρεωτική αργία για όλα τα φαρμακεία δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4613/2019 (ΦΕΚ Α΄ 78/24.5.2019). Ως εκ τούτου ανοιχτά σε κάθε περιοχή θα είναι μόνο τα φαρμακεία που εφημερεύουν και κανένα άλλο. Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις αργίες είναι υποχρεωτικά κλειστά και τα φαρμακεία διευρυμένου ωραρίου καθώς και τα μονοεδρικά φαρμακεία.

Για το ζήτημα της διάθεσης των δωρεάν self test από τα φαρμακεία σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τα συναρμόδια Υπουργεία και μετά από αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και κατά τις ώρες της νυχτερινής βάρδιας των φαρμακείων.

Ευελπιστούμε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρχει σαφέστερη ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς για τα ισχύοντα όσον αφορά τη διενέργεια των τεστ, το χρόνο της διενέργειας και της αντίστοιχης δήλωσης, για τις κατηγορίες των πολιτών που υποχρεούνται να λαμβάνουν τα τεστ, για τον τρόπο διάθεσης κλπ, ώστε να μην παρατηρηθούν και πάλι φαινόμενα πανικού με ανήσυχους εργαζόμενους ή μαθητές για τους οποίους αφήνεται λανθασμένα να εννοηθεί ότι θα πρέπει να σπεύσουν στα φαρμακεία σε καθορισμένο χρόνο, ακόμη και Κυριακή απόγευμα, για να προμηθευτούν το τεστ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το σχολείο τους ή την εργασία τους.

Από τον Φαρμακευτικό κλάδο ζητείται η χάραξη ξεκάθαρης πολιτικής όσον αφορά την χορήγηση των τεστ, σαφής ενημέρωση των πολιτών και ισότιμη συμμετοχή των φαρμακοποιών μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία σε όλο το φάσμα που αφορά τη διαχείριση της κατάστασης, ώστε να ακολουθείται πάντα ένα πλάνο στο οποίο τα φαρμακεία θα μπορούν να ανταποκριθούν, γνωρίζοντας παράλληλα κάθε επιμέρους παράμετρο που προκύπτει.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία περίπου τρία εκατομμύρια δωρεάν self test σε όλη τη χώρα, ενώ το προσεχές διάστημα θα συνεχίσουν να διατίθενται στους δικαιούχους οι υπόλοιπες ποσότητες που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, μέχρι περίπου τα τέλη Μαΐου, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here